400-450 elhagyott jármű lehet Szegeden a közterület-felügyeleti csoport szerint

2020.01.01. 16:25

Elviszik végre a roncsautókat

Idén elszállítják a közterületekről a régóta ott álló autókat – döntött legutóbbi ülésén a szegedi közgyűlés. Egy felmérés szerint legalább négyszáz ilyen kocsi van, amelyek azon kívül, hogy rondák, nehezítik többek kötött a hóeltakarítást is.

Suki Zoltán

Fotós: Torok Janos

Fotós: Torok Janos

Szinte nem telt el úgy hét 2019-ben, hogy ne kereste volna lapunkat egy-egy olvasónk azzal, hogy elege van azokból a rossz állapotban lévő kocsikból, amelyek évek óta foglalják a parkolóhelyeket szerte a városban. Legutóbb egy Vértói úton lakó nő telefonált, hogy a házuk mellett a szeptemberi vihar óta ott van egy autó, amire egy fa esett rá, és egészen egyszerűen nem tudnak mit kezdeni vele, foglalja a parkolóhelyet.

Ezek a kérések minden bizonnyal eljutottak a városvezetéshez is, mert a legutóbbi közgyűlésen igyekeztek megoldást találni a problémára, ráadásul teljes egyetértésben. Kiderült, nincs olyan bevett gyakorlat az országban, amit mindenhol alkalmazni lehetne, ezért egy rendeletet kellett hozni, hogy kezelni tudják a problémát.

Elhagyott vagy használaton kívüli

Az elfogadott jogszabály kétféle roncsautót különböztet meg. Az elhagyott járművek azok, amelyeknek nincs műszaki vizsgájuk, és azt sem lehet tudni, hogy ki volt a tulajdonosuk. A másik pedig a használaton kívüli jármű. Ezeknek lehet tudni a tulajdonosukat.

Ez csak az egyik olyan elhagyott kocsi, amelyik a helyet foglalja. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

A rendelet elfogadása után a roncsautók elszállítása nem lesz túl bonyolult. A közterület-felügyelet munkatársai egy figyelmeztetést raknak a kocsikra, amin az van, hogy ha a tulajdonos nem viszi el tíz napon belül a közterületről, akkor majd megteszik ők.

Az előterjesztésben egyébként az is szerepelt, hogy a közterület-felügyeleti csoport szerint 400-450 ilyen jármű lehet a városban. A legtöbb Tarjánban, Odesszán és Rókuson, de Tápén, Alsóvárosban, Szőregen és Újszegeden is gondot okoznak az elhagyott kocsik.

Nehéz a takarítás

A dokumentumból az is kiderült, hogy a problémának csak az egyik része a helyfoglalás. A járművek akadályozzák a parkolók rendszeres takarítását, ha esik a hó, akkor a hó- és síkosságmentesítést, de még az adott út javítását is, ráadásul rondák, azaz rontják a városképet. A korábbi helyzetről a rendőrség azt írta lapunknak, hogy ők akkor szállíthatnak el autókat, ha az a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot ve­szélyezteti.

Eddig, és ne tovább

Majó-Petri Zoltán, az SZKT igazgatója pedig korábban azt mondta, hogy ha a gépjárművet közterületen, de nem a fizetőparkolási övezetben tették le, akkor nem tudnak mit csinálni vele. A közhasználatú zöldterületeken várakozó autók tulajdonosaira 5–50 ezer forint közötti helyszíni bírságot szabhatnak ki, de ezek szerint, aki „csak” parkolóhelyet foglal, azt bármeddig megteheti. Azaz tehette mostanáig, mert a rendelet január 1-től hatályba lép.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában