Békesség e háznak, és minden lakójának! – Ápolják a hagyományokat Mórahalmon

2020.01.16. 17:22

Hóban, fagyban sem állhat meg a házszentelés Mórahalmon

Házszentelésre kísértük el Joó Balázst, a Homokhátság esperesét, aki vízkereszttől tavasz végéig 2000 házat keres föl. Benkő Norbert és családja ünneplőbe öltözve várta az alkalmat, ami közös imával és könyörgéssel kezdődött.

Arany T. János

Mórahalom, 20200114. Joó Balázs plébános megszentelte Benkõ család házát és jószágait. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

– Antonio, gyere ide, csengess egyet, a nagymama pedig ne bújjon el annyira – instruálta a résztvevőket Joó Balázs mórahalmi esperes, akit házszentelésre kísértünk el az egyik Mórahalomhoz közeli tanyára, ahol három generáció várta az esperest és segítőit.

Kalandos utak

– Minden évben 2000 otthont keresek föl. Fontosnak tartom a személyes kapcsolattartást a hívekkel. A tanyavilágba kísérőkkel megyek, ők értesítik a tanyaiakat. Van olyan nap, hogy reggeltől estig úton vagyok. Azért kezdek a tanyákon, mert télen biztos, hogy otthon vannak. A házszentelés nem állhat meg sárban, hóban, fagyban sem, vittek már dzsippel, s húzták ki az elakadt autómat traktorral. Voltak kalandos utak is – mesélte a mórahalmi plébánián Joó Balázs esperes, majd vette a kabátját, és útnak indultunk.

 

Ünneplőben várták

Míg az esperes felvette segítőit, Tóth József plébániai tanácsost és Rózsa István templomatyát, elmondta, vízkereszttől másfél hónapon át 500 tanyát keres fel, majd február közepén kezdi a belterületi 1500 ház szentelését. Kicsit kanyarogtunk a tanyavilágban, és megérkeztünk Benkő Norbert és családja otthonába, ahol a háziak már ünneplőbe öltözve izgatottan várták csapatunkat. Itt csatlakozott az espereshez Di Mundo Antonio ministráns.

A közösséghez tartozni

– Jaj, de szép család vagytok, meg kell hagyni! – kiáltott fel a ceremónia elején Joó Balázs, aki régi ismerősként köszöntötte Benkőéket. A házszentelés imádságai után a hagyományoknak megfelelően az esperes szenteltvízzel hintette meg a lakás helyiségeit, majd az udvaron a jószágokat is.

– Az esperes urat régóta ismerjük, szomszédok voltunk Szegeden. Nemrég költöztünk ki Mórahalomra, szeretnénk beilleszkedni a helyi közösségbe, aminek a házszentelés is egy módja. Ez egy helyi szokás, amiben szívesen részt veszünk – mondta a családfő a szertartást követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában