Helyi közélet

2020.01.07. 16:48

Már januárban gazdag lesz vásárhelyi Emlékpont és a Tornyai János Múzeum programja

A vásárhelyi Emlékpont, Tornyai János Múzeum és Alföldi Galéria szakmailag és látogatók szempontjából is sikeres évet zárt 2019-ben. Nincs megállás: már januárban annyi programot kínálnak, amivel másutt akár egy évre is kiegyeznének. Erről Miklós Péter, a Tornyai igazgatója és az Emlékpont intézményvezetője adott tájékoztatást.

I. P.

Fotó: Imre Péter

A tavaly elkezdődött Tornyai-emlékév idén is folytatódik, ezzel emlékeznek a legendás festőre, a névadó Tornyai Jánosra, aki 150 éve született. A január 18-án nyíló és március 15-ig megtekinthető Hommage Tornyai című tárlat a 20. festőszimpózium beszámoló kiállítása, amelyben a művészek a nagy elődhöz fűződő viszonyukat, vele kapcsolatos érzelmeiket örökítették meg. A magyar kultúra napján, január 22-től Kiss Lajosra, a vásárhelyi közgyűjtemény első igazgatójára emlékeznek, mutatják be munkásságát a Múzeumőr című kiállítással a Tornyaiban.

Három nap múlva, január 25-től a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskola alkotói mutatkoznak be téli tárlatukkal az Alföldi Galériában, Mucsi Zoltán tanár vezetésével. Folytatódik a régészeti feltárások bemutatása. A Korok, kultúrák, lelőhelyek sorozatban január 29-én Varga Sándor szegedi régész beszél arról, hogyan kerülhetett egy 2 méteres germán harcos a szarmaták közé a Vásárhely közeli sírokba. Február tárlatvezetéssel indul: elsején Karsai Ildikó grafikus és Makó polgármestere, Farkas Éva Erzsébet kalauzolja az érdeklődőket a Maros-parti város építészeti emlékei között. Az Emlékpontban január 27-én a Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány vetélkedőjének regionális fordulóját rendezik, illetve bemutatják Hárs Gábor volt varsói nagykövet emlékiratainak 3. kötetét.

– Az év során készülünk még a júniusi Múzeumok éjszakájára, a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlatra és az ahhoz kapcsolódó díjazottak kiállítására – mondta zárásként Miklós Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában