Madárinfluenza: veszélyes, ha a házi szárnyasok együtt esznek a vándormadarakkal

2020.01.22. 07:23

Minden baromfit be kell zárni Magyarországon

Az országos főállatorvos elrendelte a hazai baromfiállomány zártan tartását, cél a madárinfluenza fertőződés kockázatának csökkentése. Ez a ház körüli állatokra is vonatkozik, az érintettekhez azonban nem jutott el a hír.

Kovács András

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) magas madárinfluenza előfordulást mutatott ki január 12-én a Komárom-Esztergom megyei Ács településen egy hízópulyka-állományban, illetve valamivel később egy hajdú-bihari kacsatelepen is. Ezért az országos főállatorvos határozatában azonnali hatállyal elrendelte Magyarország területén található baromfiállományok zártan tartását – az intézkedés valamennyi állattartóra vonatkozik.

Nagy a kockázat

– Amennyiben a baromfit tartó a határozat rendelkezéseinek nem tesz eleget, az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv bírságot szabhat ki, vagy egyéb intézkedéseket hozhat – figyelmeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Mit jelent a zártan tartás? Amennyiben a baromfi kifutó felülről és oldalról megfelelő erősségű madárhálóval nem védett, az állatokat épületbe zártan kell tartani, ahogy erről egy 2017-es országos főállatorvosi határozat rendelkezik.

Mostanában ne etessük szabad téren a baromfit.

Szeged kertvárosában a szigorításnak szinte semmi jele, sok helyen szabadon kapirgálnak a tyúkok és a csirkék, gazdáik sem hallottak még az intézkedésről.

– Kis állományban a kár is kisebb, a nagyüzemi baromfitartók azonban sokat kockáztatnak, ha nem tartják be az előírást – mondta lapunk megkeresésre Csorbai Attila. A Baromfi Termék Tanács elnöke hangsúlyozta, a lakosságot csak kérni tudja a főállatorvos, miközben a járvány nem válogat.

Szabad etetés

2016-17-ben óriási veszteség érte az ágazatot, a szakember szerint annak ismeretében nem túlzott az óvintézkedés. Tagjaikat már figyelmeztették is, hogy eleshetnek a kártalanítástól, illetve elveszíthetik terméktanácsi tagságukat, ha nem tartják be maradéktalanul a főállatorvosi utasítást.

Megtudtuk, a nagyüzemekben mindenütt csak akkora napos baromfi állományt lehet telepíteni, amit szükség esetén be lehet zárni, ezt a járványtól függetlenül is szigorúan ellenőrzik. A mai dróntechnikával ez már nem annyira bonyolult.

– Az igazi veszély a szabad etetés, az időjárástól amúgy is megzavarodott vándormadarak közös edényből esznek a házi szárnyasokkal és így terjesztik a betegséget – mondta Csorbai Attila.

Madárháló

Ha a kritikus időszakban fedett helyen etetik a kisgazdaságok a baromfit, már azzal is sokat tesznek a járvány terjedése ellen. A világon nincs annyi megfelelő erősségű madárháló, ami a magyar tyúkudvarok fölé elég lenne, nem beszélve a tanyákról, ahol legtöbbször még rendes kerítés sincs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában