Vásárhelyi Kálmán ötágú csillagos síremléke 1959 óta áll a temetőben

2020.02.20. 12:03

A vörösterror népbiztosa volt

Továbbra is ötágú csillaggal megjelölt díszsírhelye van a makói római katolikus temetőben Vásárhelyi Kálmánnak, az 1919-es vörösterror Makón rekvirált népbiztosának – jelezte lapunknak Puszta János nyugalmazott népművelő, intézményvezető. Az egyház érdeklődésünk nyomán most kivizsgálja, ki gondoskodik a nyughely fenntartásáról.

Szabó Imre

A régi városháza egyik emeleti ablakából lökték ki egykor Vásárhelyi Kálmánt.

Fotó: SZABÓ IMRE

– Az utóbbi időben sok szó esik Návay Lajos mártírhaláláról, aki a vörösterror áldozata lett. Azt viszont kevesen tudják, hogy a tanácsrendszer Makóra vezényelt különítményesei az ő és mártírtársai meggyilkolásával Vásárhelyi Kálmán népbiztos halálát akarták megbosszulni, és azt is, hogy Vásárhelyinek még mindig ötágú csillaggal díszített, fekete márvány sírkővel megjelölt nyughelye van Makón – hívta fel a figyelmünket Puszta János. A 84 esztendős egykori művelődésszervező, volt intézményvezető és városszerte ismert fotós hozzátette: ha Vásárhelyi Kálmán nem hal meg korábban, alighanem köztörvényes bűnözőként vonják felelősségre a vörös diktatúra bukása után.

A tömeg lincselte meg

Vásárhelyi Kálmán Hódmezővásárhelyen született 1891-ben Weisz Kálmán néven. Makóhoz a róla szóló életrajzok szerint nem volt köze egészen addig, míg az 1919 tavaszán hatalomra jutott tanácskormány hadügyi népbiztosának, azaz honvédelmi miniszterének teljhatalmú politikai megbízottjaként ide vezényelték. A Budapestről küldött fiatalember föladatául a Vörös Hadseregbe való toborzást, a politikai agitációt és a hadseregnek meg a budapesti munkásságnak élelmiszer-ellátásához szükséges rekvirálásokat szabták. Ez utóbbi volt az, ami felháborodást keltett Makón. Akkorát, hogy amikor második, szigorú rekvirálási rendeletét kihirdették, a piacon összegyűlt makóiak feldühödve az akkori megyeházára, azaz a mai városházára mentek, hogy Vásárhelyit kérdőre vonják, majd miközben átkísérték a városházára – ma: régi városháza –, ütlegelték, bántalmazták, később az épületben, az egyik emeleti iroda ablakából pedig ki is lökték. Miután kiesett, a tömeg odalent meglincselte, agyonverte.

1959-ben újratemették

Puszta János úgy tudja, Vásárhelyit – még a tanácshatalom napjaiban – a mai Csanád vezér téren, a gimnázium előtt temették el, az akkor még ott álló Kossuth-szobor közelében. Ez a makóiaknak már akkor sem tetszett. Végül – mint a fekete obeliszken is olvasható – 1959 áprilisában újratemették, méghozzá oda, ahol ma is van: a belvárosi római katolikus temetőbe. Az ötágú csillaggal díszített sírkövön az olvasható róla, hogy Vásárhelyi Kálmán elvtárs a magyar tanácsköztársaság mártírja. Amikor tegnap felkerestük a nyughelyet, egy régi, művirágokból álló csokrot és néhány rozsdás tetejű mécsest láttunk rajta – egyébként nem tűnt nagyon elhanyagoltnak.

sárhelyi Kálmán síremléke a makói római katolikus temetőben.
Fotó: SZABÓ IMRE

– Vajon kinek fontos a vörös diktatúra rekviráló népbiztosának emléke Makón? – tanakodott Puszta.

Az egyház utánanéz

Ez egyelőre nem derült ki. Csermák Szilvia, sírkert gondnoka lapunknak azt mondta, a temetőben olyan sírok is vannak – például híres emberek, katonák sírjai – , amelyeknek a fenntartásáért nem kell fizetni. Egyébként, ha valakinek lejár a sírmegváltása, a hozzátartozókat igyekeznek megkeresni, értesíteni, de nyilvántartása az egyháznak van. Pálfai Zoltán plébános pedig azt, hogy 1959-ben még nem volt a temetőnek nyilvántartása, de utána fognak nézni, most mi a helyzet Vásárhelyi Kálmán nyughelyével kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában