A kábítószerek veszélyei

2020.02.22. 11:40

Börtönőr volt, polgármester lett, de a küldetését nem adta fel

Börtönőrként kezdte, de azt követően sem hagyta abba a kábítószer és a bűnözés veszélyeiről szóló előadások tartását fiataloknak, hogy tavaly októberben Maroslelén polgármesterré választották. Drimba Tibor tegnap saját falujában állt a gyerekek elé – most már civil öltözetben.

Szabó Imre

Drimba Tibor szavai civilben is célba találnak. FOTÓ: SZABÓ IMRE

– Ez nem kampányfogás. Hét éve csinálom, és attól, hogy megválasztottak polgármesternek, úgy gondolom, nincs okom abbahagyni – mondta Drimba Tibor, aki tegnap a maroslelei faluházban tartott bűnmegelőzési és drogprevenciós előadást, illetve ahogy ő mondja, beszélgetést. Ez utóbbi valóban pontosabb, hiszen hallgatóságát időről időre megszólítja, igyekszik bevonni a vetítéssel kísért műsorba. Nem volt lámpalázas, könnyen, gyorsan megtalálta a közös hangot a fiatalokkal a falu első embere.

Drimba Tibor szavai civilben is célba találnak. FOTÓ: SZABÓ IMRE

Százszor beszélt

Amikor elkezdte az előadás-sorozatot, még büntetés-végrehajtási dolgozó volt és szabadidejében, parancsnoka engedélyével vállalta az iskolai bűnmegelőzési programba illeszkedő órákat. Mint megírtuk, a szegedi Csillag börtön körletfelügyelője azért fogott – az intézményben egyébként ez idáig egyedüliként – ilyen misszióba, mert korábban, amíg úgynevezett előállító biztonsági felügyelő volt és nagyon sok tárgyalást ült végig előzetesben lévőket kísérve, megtapasztalta: gyakran nem kell hozzá sok, hogy valaki a börtönben találja magát. Azóta nagyjából száz alkalommal állt fiatalok elé és összesen közel 5 ezren hallgathatták meg mondandóját – többek között Békés, Csongrád és Pest megyei településeken. Személyesen megélt tapasztalatai alapján mesélte el, hogy milyen könnyű eljutni a drogfogyasztástól a börtönig, hogy milyen szigorú rendben, puritán körülmények között telnek a rabok mindennapjai, és hogy nehezen tudják elviselni a család hiányát.

Drimba Tibor szavai civilben is célba találnak. FOTÓ: SZABÓ IMRE

Maroslelén is kell

Tegnap Maroslelén 40-50 gyerek figyelt rá, és hogy szavainak még nagyobb súlya legyen, eljött néhány volt kollégája is, akik bemutatták felszerelésüket, a rabruhát, sőt, egy rabszállító gépkocsit is.

Édesapaként is fontosnak tartja a megelőzést

Drimba előadása hasonló volt, mint a korábbiak – azzal a különbséggel, hogy ő most civilben állt a hallgatóság elé, nem a büntetés-végrehajtásban dolgozók jellegzetes egyenruhájában. A program előtt azt mondta lapunknak, háromgyermekes édesapaként fontosnak tartja ezt az ügyet, és bár tudomása szerint Maroslelére nem jellemző a droghasználat, a fiatalokat érdemes ennek veszélyeivel idejekorán megismertetni, hiszen ha továbbtanulnak, alighanem találkoznak majd a kísértéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában