Helyi közélet

2020.02.02. 10:36

Jól haladnak a geotermikus rendszer kiépítésével Szegeden

Tartják a határidőket, úgyhogy elkészülhet a tervezett határ­időre Szeged geotermikus fűtési rendszere. A kezdetekről is beszélt a Délmagyarországnak az egyik finanszírozó, Lekeny György.

Suki Zoltán

– Nyilván nem vágott a profilunkba, de voltak szakemberek, akik megkerestek bennünket, és mivel zöldberuházásról van szó, úgy gondoltuk, hogy belevágunk – mondta a Délmagyarországnak Lekeny György arról, miként került kereskedőként a geotermikus energia közelébe.

Miután döntöttek, komoly pénzeket tettek az eszközparkba. Két geotermikus kör már tökéletesen üzemel, ezek egyike az egyetemé, a másik az újszegedi ellátórendszer.

Az igazi nagy falat azonban 2019-ben jött, amikor eldőlt, hogy ők fogják kivitelezni konzorciumban a szegedi geotermikus fűtési rendszert.

Szeged-szerte összesen 27 kutat fúrnak. A kutak óránként átlagosan 70 köbméter vizet termelnek majd, ami fűtőközegként szolgál a kazánházakban, vagyis a távfűtő hálózatba nem kerül be, hanem visszasajtolják a mélybe.

Megtérül a geotermikus beruházás Lekeny György szerint, de nem a közeljövőben. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

– Ennyi kúttal működő geotermikus rendszer egész Európában ritkaság, a szegedi lesz Reykjavík után a második legnagyobb – mondta a most is tartó munkáról.

Hat városrészben kilenc fűtési kört kapcsolnak majd zöldenergiára. A fedett uszoda mellett Felsőváros más területeit, továbbá Odesszát, az Északi városrészt, Rókust, Tarjánt, valamint a Belvárost 1700–2000 méteres talpmélységű kutakból feltörő vízzel fűtik ki. Ezzel pedig lényegesen csökkentik a környezetszennyező gázok kibocsátását.

– Korábban voltak, akik azt mondták, hogy ezt a rendszert a talajviszonyok miatt nem lehet itt létrehozni. Mégis kiderült, hogy ebbe a talajba is visszasajtolható a víz, azaz megoldott a vízutánpótlás is – mondta Lekeny György.

– Határidős problémáink nincsenek, de azért azt fontos elmondani, hogy kétezer méteres kutakat fúrunk, úgyhogy havária bármikor közbejöhet. A technológia szinte egyedülálló az országban, ráadásul éppen most szerzünk be egy új fúrót, amivel még jobban haladhatunk.

Ráadásul az uniós források miatt szigorú határidők vannak, úgyhogy nem késhetünk – tette hozzá lapunk kérdésére.

Az összköltsége ennek 22 milliárd forint körüli lesz, amit a konzorciumban lévők használnak fel.

A konzorciumban a Szetáv Kft., a Geo-Hőterm Kft., valamint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Kft. van benne, a beruházás önrészét az önkormányzati cég két partnere teremti elő. Ez egyébként az összköltség 60 százaléka, a pályázatból a kisebb, 40 százalékos rész jön be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában