Helyi közélet

2020.02.23. 18:13

Kiszabadítanák a gimnáziumot Csongrádon

Jó volna, ha újra láthatóvá válna a Batsányi János Gimnázium jelenleg termetes fenyők által takart homlokzata, vetette fel Murányi László. A képviselő elmondta, a páratlan szépségű épületet az évek során teljesen eltakarták a nagyra nőtt örökzöldek, így a turisták, akik a Fő utca felől érkeznek az épülethez, semmit sem láthatnak abból.

M.A.

Nincs egyetértés a kérdésben, hogy a fenyők a fontosabbak, vagy az épület látványa. FOTÓ: MAJZIK ATTILA

A gimnázium főépülete 1913 és 1914 között épült Ybl Lajos tervei alapján szecessziós stílusban: a szimmetrikus épület középen egy díszes, műkőből készült kapu áll, ezt kövér féloszlopok keretezik, felülről népi motívumokkal díszített többkaréjos párkány zárja le, a domborműveket pedig feljebb majolikadíszek egészítik ki, de sok egyéb kisebb részlet is figyelemre méltó.

Nincs egyetértés a kérdésben, hogy a fenyők a fontosabbak, vagy az épület
látványa. FOTÓ: MAJZIK ATTILA

Az épület homlokzatának 2016-os felújítása során már kivágták a túl közel ültetett, ezért a falat súroló fenyőket, de akkor a Kossuth-szobor mellett álló fákat meghagyták, most azonban felmerült, hogy ezektől is megszabadulnának és más, kisebbre növő növényekkel helyettesítenék. A kérdésben azonban nincs egyetértés, sokan egyrészt sajnálják a fenyőket, másrészt a városrész képének részeként tekintek rájuk.

– Egészséges fákról van szó, amik nem veszélyeztetik az épület állapotát, ezért nem tartom jó ötletnek a kivágásukat – szögezte le Deák József, a Környezet- és Természetvédők Csongrád Városi Egyesületének vezetője. – Úgy gondolom, aki gyönyörködni szeretne a szép homlokzatban, az álljon meg, szálljon ki az autójából és úgy is megnézheti azt, anélkül, hogy kivágnánk a fenyőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában