Helyi közélet

2020.02.18. 18:56

Légvezetéket telepítenek egy tájvédelmi körzetben

Vezetékes víz nincs, internet viszont a jelek szerint hamarosan lesz Ópusztaszer-Kis-Zer tanyasoron. A terület tájvédelmi körzetben fekszik, a kivitelező ott kezdett el légvezetéket telepíteni. Alig tucatnyian laknak ott életvitelszerűen, alig pár száz méterre viszont vadlibák és darvak telelőhelye található.

Timár Kriszta

Ópusztaszer 2020.02.17. Törõcsi István helyi lakos aggódik, hogy internet kábel telepítése miatt fákat fognak kivágni természetvédelmi területen fotó: Kuklis István Délmagyarország DM

Fotó: Kuklis István

Internetes hálózatfejlesztés zaj­­lik Ópusztaszeren. A beruházás szépséghibája, hogy a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet területén kezdték el a légvezeték-hálózat kiépítését. Olyan útszakaszon, amelynek a végében vadlibák és darvak telelőhelye található, a tanyasortól pár száz méterre ezért sorompóval van elzárva a terület, oda még gyalogosan is csak engedéllyel lehet belépni. Az Ópusztaszer-Kis-Zer nevű részen egyébként alig tucatnyian élnek életvitelszerűen.

– Az 1850-es évek elejéről vannak először feljegyzések erről a tanyasorról, régen kétszázan is laktak itt – mesélte Törőcsik István történész-régész-néprajzkutató. Mostanra azonban többségében csak dü­­ledező romok állnak a területen, akik pedig még ott élnek, szerény körülmények között tengetik mindennapjaikat. Ve­­zetékes víz például nincs ott, ezért is tartja furcsának Törőcsik István, hogy pont az internet bevezetése vált szükségessé. Persze ez sem lenne ellenére, a kivitelezés módjával azonban nem ért egyet.

Törőcsik István szeretné elérni, hogy beruházást állítsák le. Fotó: Kuklis István

– Korábban már egy szolgáltató lefektetett optikai kábelt a területen, végül azonban a be­­ruházás nem fejeződött be. Már az is tájsebet okozott, érthetetlen, hogy ezek után miért nem azt használják. Ha viszont mindenképpen légvezetékhez ragaszkodnak, ami 2020-ban érthetetlen, főleg egy tájvédel­­mi körzetben, miért nem a már kiépített villanyvezetékeken viszik végig – sorolta az ügyben felmerült kérdéseit.

Az egysávos földúton egyébként, párhuzamosan a villanyvezeték-rendszerrel, már el is kezdték telepíteni a vezetéktartó oszlopokat. Törőcsik István rá­­mutatott: egyértelmű, hogy je­­lentős fa- és bozótkivágás kö­­veti majd a munkát, hiszen a nyomvonalon a növényzet za­­varja a légvezetéket. Ez pedig az ottani élővilág fészkelő- és búvóhelyeinek megritkítását je­­lenti majd.

– Nem véletlen, hogy az itt élők még saját fáikat is csak többszörös engedélyeztetés után vághatják ki – tette hozzá a férfi, aki bár nem az érintett tanyasoron lakik, szívén viseli a természet védelmét, így felvette a kapcsolatot a kivitelezővel. Azt kérte, hogy a szerinte értelmetlen, ugyanakkor drága és kártékony beruházást állítsák le, és keressenek más megoldást. Levelére egyelőre nem kapott választ.

Mi is megkerestük a céget, feltettük kérdéseinket. Ha válaszolnak, azt is közöljük majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában