Helyi közélet

2020.02.18. 18:56

Légvezetéket telepítenek egy tájvédelmi körzetben

Vezetékes víz nincs, internet viszont a jelek szerint hamarosan lesz Ópusztaszer-Kis-Zer tanyasoron. A terület tájvédelmi körzetben fekszik, a kivitelező ott kezdett el légvezetéket telepíteni. Alig tucatnyian laknak ott életvitelszerűen, alig pár száz méterre viszont vadlibák és darvak telelőhelye található.

Timár Kriszta

Internetes hálózatfejlesztés zaj­­lik Ópusztaszeren. A beruházás szépséghibája, hogy a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet területén kezdték el a légvezeték-hálózat kiépítését. Olyan útszakaszon, amelynek a végében vadlibák és darvak telelőhelye található, a tanyasortól pár száz méterre ezért sorompóval van elzárva a terület, oda még gyalogosan is csak engedéllyel lehet belépni. Az Ópusztaszer-Kis-Zer nevű részen egyébként alig tucatnyian élnek életvitelszerűen.

– Az 1850-es évek elejéről vannak először feljegyzések erről a tanyasorról, régen kétszázan is laktak itt – mesélte Törőcsik István történész-régész-néprajzkutató. Mostanra azonban többségében csak dü­­ledező romok állnak a területen, akik pedig még ott élnek, szerény körülmények között tengetik mindennapjaikat. Ve­­zetékes víz például nincs ott, ezért is tartja furcsának Törőcsik István, hogy pont az internet bevezetése vált szükségessé. Persze ez sem lenne ellenére, a kivitelezés módjával azonban nem ért egyet.

Törőcsik István szeretné elérni, hogy beruházást állítsák le. Fotó: Kuklis István

– Korábban már egy szolgáltató lefektetett optikai kábelt a területen, végül azonban a be­­ruházás nem fejeződött be. Már az is tájsebet okozott, érthetetlen, hogy ezek után miért nem azt használják. Ha viszont mindenképpen légvezetékhez ragaszkodnak, ami 2020-ban érthetetlen, főleg egy tájvédel­­mi körzetben, miért nem a már kiépített villanyvezetékeken viszik végig – sorolta az ügyben felmerült kérdéseit.

Az egysávos földúton egyébként, párhuzamosan a villanyvezeték-rendszerrel, már el is kezdték telepíteni a vezetéktartó oszlopokat. Törőcsik István rá­­mutatott: egyértelmű, hogy je­­lentős fa- és bozótkivágás kö­­veti majd a munkát, hiszen a nyomvonalon a növényzet za­­varja a légvezetéket. Ez pedig az ottani élővilág fészkelő- és búvóhelyeinek megritkítását je­­lenti majd.

– Nem véletlen, hogy az itt élők még saját fáikat is csak többszörös engedélyeztetés után vághatják ki – tette hozzá a férfi, aki bár nem az érintett tanyasoron lakik, szívén viseli a természet védelmét, így felvette a kapcsolatot a kivitelezővel. Azt kérte, hogy a szerinte értelmetlen, ugyanakkor drága és kártékony beruházást állítsák le, és keressenek más megoldást. Levelére egyelőre nem kapott választ.

Mi is megkerestük a céget, feltettük kérdéseinket. Ha válaszolnak, azt is közöljük majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában