Helyi közélet

2020.02.26. 09:38

Mélygarázsokban porosodnak a kocsik

Évek óta elfelejtett autók porosodnak az Árkád és a Szeged Plaza parkolóiban. Az utóbbi vezetősége intézkedik, ha a járművek akadályozzák a vásárlói forgalmat.

K. A. R.

Fotós: Torok Janos

Fotós: Torok Janos

Szegeden még decemberben döntött arról a közgyűlés, hogy 2020-tól már nemcsak a rendszám nélküli, hanem a rendszámmal rendelkező, évek óta egy adott helyen parkoló gépjárműveket is szállíthatják a lakótelepekről a közterület-felügyelők. Hozzáférnek ugyanis ahhoz az adatbázishoz, amelyben jól látszik, van-e az autón műszaki vizsga, ha nincs, akkor elviszik. Az intézkedés célja, hogy felszabadítsák a parkolóhelyeket.

Olvasóinktól azonban évről évre érkeznek jelzések, hogy nemcsak a lakótelepeken porosodnak „ott felejtett” járművek, hanem a Szeged Plaza és az Ár­­kád parkolóházában is. Utóbbiban például egy rendszám nélküli, ötajtós Opel Astrát, egy jó állapotban lévő Audi A6-os kombit, egy újabb típusú Fiat Puntót és egy első szériás, kerek lámpás E Mercedest is láttak olvasóink. Az autókat már vastagon belepte a por és a pókháló.

Gazdátlan, pókhálós autók foglalják el a parkolókat. Fotó: Török János

Kerestük az Árkád vezetőit, arról érdeklődtünk, hogy a köz­­gyűlés döntéséhez hasonló intézkedést terveznek-e a jövőben, hogy több szabad parkoló legyen a mélygarázsban és az emeleti parkolókban, azonban nem kívántak nyilatkozni. Ugyanakkor jelezték, hogy a ha­­tóságokkal évek óta együttműködnek.

Hasonló a poros járművekből a felhozatal a pláza mélygarázsában is. Ott viszont már választ kaptunk a kérdésünkre. A Szeged Plaza azt írta levelében, hogy az említett járművek a teljes parkolókapacitásnak csupán körülbelül 2 százalé­kát foglalják el, így a több mint 860 autónak parkolóhelyet biztosító területen a régóta ott porosodó autók leginkább csak a hétvégi, kiemelt időszakokban okozhatnak problémát.

Hozzátették, a pláza mélyga­rázsa a közforgalom részére megnyitott magánterületnek minősül, így a közterekhez ha­­sonló szabályozás alá esik, de tulajdonosként ők dönthetik el, mit kezdjenek az ott parkoló autókkal. Egy esetleges elszállítást a pláza csak saját költségén oldhat meg, amit tovább nehezít az alacsony belmagasság. Azoknak a gépjárműveknek a sorsáról, amelyek tulajdonosai nem a Szeged Plaza vásárlói, egyelőre nem született döntés, de amint ezek a gépjárművek akadályozzák a vásárlói forgalmat, úgy azonnali intézkedéseket vezetnek be a probléma megoldására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában