Nem mindegy, hogy milyen adásvételi szerződést használunk autóvásárláskor

2020.02.08. 15:02

Milliók múlhatnak az apró részleteken – oda kell figyelni

Bár az adásvételi szerződés nem minősül közokiratnak, de bizonyító erejű magánokirat, és így vitás esetekben fontos lehet a bíróság vagy a békéltető testület előtt. Nem mindegy, milyen nyomtatványt használunk, honnan töltjük le a mintát – minden részlet fontos lehet.

Kovács András

Használt autók a kereskedésben – itt biztosabbra mehetünk. FOTÓ: FRANK YVETTE

Az akár tízmilliós nagyságren­­dű tranzakció részleteit rögzítő nyomtatvány azért nem kaphat hivatalos státuszt, mert nem ellenjegyzi az állam által felhatalmazott személy, közjegyző vagy ügyvéd, ami persze jelentősen megdrágítaná a tranzakciót. Viszont a tanúk által hi­­telesített, a járműadásvétel lehető legtöbb körülményét rögzítő iratról be­­szélünk, amely hivatkozási alap le­­het a jogvitában.

– Saját érdekünkben fi­­gyeljünk arra, hogy a felhasznált szerződésminta a vételár kifizetésének körülményeit, a jármű állapotának leírását, valamint az átírás körülményeit is megfelelő részletességgel tartalmazza – figyelmeztet a gepjarmu-adasveteli-szerzodes.hu portál.

Óvatosan a foglalóval!

A szakportálon elérhető oldalakról a hatályos jogszabályoknak megfelelő, ellenőrzött szerződésminták tölthetők le magyar, német és angol nyelven, szerkeszthető pdf formátumban. Az autókhoz és motorokhoz ké­szült adásvételi minta mellett megtalálható az üzembentartói, a foglaló átvételi elismervény és a járműkölcsönadási minta is. A foglaló kifizetésénél nem lehetünk elég óvatosak. Ha meggondoljuk magunkat, simán bukhatjuk a pénzt, ha csak a ke­­reskedő üzletpolitikai megfontolásból nem tekint el ettől. A teljesítés meghiúsulásáért felelős személy ugyanis az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót pedig kétszeresen köteles visszatéríteni.

Használt autók a kereskedésben – itt biztosabbra mehetünk. FOTÓ: FRANK YVETTE

A jóhiszeműség kevés

Az oldal végigvezet az autók megvásárlásának és átírásának teljes folyamatán, bemutatja a külföldről behozott au­­tók honosítási eljárását is. Mivel az adásvétel során nem csupán a vételárral és az okmány­irodai költségekkel kell számolnunk, hanem fizetnünk kell vagyonszerzési illetéket, az eredetiségvizsgálat díját, esetleg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kapcsolatos fedezetlenségi díjat is, naprakész kalkulátorok biztosítják e költségek kiszámítását.

A szakportál figyelmezteti a leendő eladókat és vásárlókat, hogy a szerződésmintákat megfelelő alapossággal töltsék ki. Ha valamely rubrikába nem a valóságnak megfelelő adat kerül, és később a nyomtatvány egy jogi vitában bizonyítékként szolgál, akkor a bíróság akár magánokirat-hamisítás tényét is megállapíthatja – még akkor is, ha nem csalás, hanem tévedés következménye.

15 naptári nap

Nagyon fontos, hogy ma már lehetőség van a jármű előéletének lekérdezésére is, rendszám, illetve alvázszám alapján. Itt a műszaki vizsgákon rögzített kilométeróra-állások szépen követhetők, és azonnal kiderül a tekergetés. A megvásárolt gépjármű átírására 15 naptári nap áll rendelkezésünkre. A határidő elmulasztá­­sa nem jogvesztő, de akár több tízezer forintos bírságot is jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában