A Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezéséhez csatlakozott a felsőoktatási intézmény

2020.02.07. 14:27

Nemes ügyet támogat a szegedi egyetem

A Szegedi Tudományegyetem is támogatja a Székely Nemzeti Tanács által indított polgári kezdeményezését. Az egyetem rektora és a megyei közgyűlés alelnöke mellett több egyetemi vezető és polgár is aláírta pénteken az indítványt a rektori hivatal előtt.

H. E.

– Mint értékteremtő, értékmegőrző intézménynek, a Szegedi Tudományegyetemnek kötelessége támogatni a régió nemzetiségeit. Az is fontos számunkra, hogy az európai jogok mindenhol érvényesüljenek. Felsőoktatási intézményünk elődje a kolozsvári volt, ezért is fontos feladatunk ebben a régióban a kisebbségi jogok felkarolása – fejtette ki Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, miután maga is aláírta az európai polgári kezdeményezést.

A nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezést tavaly április 30-án vette nyilvántartásba az Európai Bizottság hat év pereskedés után. Ennek célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel. Annak érdekében, hogy az Európai Unió napirendre tűzze a kérdést, az aláírásgyűjtés meghirdetésétől számított egy év alatt legkevesebb egymillió támogató aláírást kell összegyűjteni legalább hét európai uniós országból.

Rovó László, az egyetem rektora magánemberként és vezetőként is támogatja a kezdeményezést. Fotó: Frank Yvette

– Célunk, hogy elérjük, az Európai Unió kohéziós politikája kiemelt figyelemmel kezelje azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Ezen térségek, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy kell megelőzni, illetve a gazdasági, társadalmi és területi erejüket fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg – magyarázta a rektori hivatal előtt Polner Eörs, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke.

Polner Eörs, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke is beszédet tartott. Fotó: Frank Yvette

A magyar kormány is támogatja a kezdeményezést, amellyel biztosítani tudják a nemzetiségek számára a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, és minden más uniós forráshoz, programhoz. A polgári kezdeményezés Európa összes nemzetiségét érinti, így például a baszkokat is. Az aláírásgyűjtő ívet aláírta a szegedi egyetem vezetése, továbbá hallgatók is, de bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez május 7-ig.

A régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért európai polgári kezdeményezés elérhető a http://www.nemzetiregiok.eu oldalon is a Támogatom gombra kattintva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában