A nagy esők sem okoztak belvizet, a talaj víztartalma egyelőre nem túl magas

2020.02.12. 07:38

Tetőzött a Tisza Szegednél

Az elmúlt időszak intenzív esőzései miatt emelkedett a Tisza vízszintje Szegednél. Kiöntéstől egyelőre nem kell tartanunk, annál is inkább mert a hét elején tetőzött a folyó, vízszintje elérte a 400 cm-es magasságot, mától apadás várható.

Hajó Edina

Tavaly 560 centiméteres vízállásnál zárták le a rakpartot. Most 400 centimétert mértek és már apad a folyó. Fotó: Karnok Csaba Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

- A Tisza szegedi szelvényében a hókészlet sok éves minimum alatt van, mégis emelkedett a folyó vízszintje. Az elmúlt és az azt megelőző héten lehullott intenzív esőzések következtében árhullámok indultak el az Alsó Tisza szakaszán. Nagyobb részük a Felső Tiszáról és Kőrösökről, míg valamennyi a Maros felől érkezett, ezek Szeged térségében kisebb vízszint emelkedéseket mutattak – tájékoztatta lapunkat Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Térségünkben is volt jelentős esőzés, ám az árhullámok a Felső-Tisza és az erdélyi vízgyűjtők területéről érkeznek a folyó alsó szakaszára.

Tavaly 560 centiméteres vízállásnál zárták le a rakpartot. Most 400 centimétert mértek és már apad a folyó. Fotó: Karnok Csaba

 

A vízszint emelkedések következtében az Alsó-tiszai mércék mindegyike hétfőn és kedden mutatott tetőzést, az apadás megindult. – Bár a hét elején újabb esőzések voltak, ebből már nem várható olyan utánpótlás, ami újabb árhullámokat indíthat el, maximum a most folyamatban lévő tetőzést nyújthatja el. A szakemberek apadó tendenciát prognosztizálnak a folyó megyei szakaszain – tette hozzá az ATIVIZIG vezetője.

Azt is elmondta, néhány torkolati zsilipet lezártak, valamint, ahol szükséges volt, ott elrendelték a belvizátelmelő szivattyútelepek működését. Amikor az apadás olyan szintet ér el, ezeket az intézkedéseket visszavonják. Kozák Péter szerint belvízről sem beszélhetünk még, egyelőre a hirtelen lezúduló nagy esők sem okoztak problémát, ugyanis a talaj víztartalma egyelőre nem túl magas, így az további csapadék befogatását teszi lehetővé. Az intenzív szél és a fagypont feletti hőmérséklet a lehullott csapadék jelentős részét elpárologtatja.

Kozák Péter elmondta, a Maros és a Kőrösök is apadnak. – Kisebb vízszintemelkedésről beszélhetünk, árhullám azonban nem alakult ki. Tavaly májusban 560 centiméternél zártuk le a szegedi Huszár Mátyás rakpartot, most 400 körüli vízállást mértek kollégáim. Ez egyébként azért érdekes, mert volt olyan időszak télen, amikor alig érte el az 1 métert a vízállás – magyarázta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában