Helyi közélet

2020.03.05. 16:42

70 éves fenyőket kell kivágni Bordányban

Hamarosan kivágják a bordányi polgármesteri hivatal két oldalán álló négy fenyőt. Kettőt a tavaly kihelyezett napelemek égettek meg, a másik kettőt pedig azért távolítják el, hogy egységes maradjon a tájkép. A több mint 10 méteres növények helyére alacsonyabb fákat ültetnek majd.

Munkatársunktól

A fenyőóriások közül kettő már kipusztult, a másik kettőt pedig a tájképi egyensúly miatt vágják ki. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

Hetven éve áll négy fenyő a bor­­dányi önkormányzati épület előtt, mostanra azonban biz­­tossá vált: ki kell vágni őket. A több mint 10 méter magas fák közül kettő láthatóan menthetetlen, tűlevelei elsárgultak, majd lehullottak. Ha csak ezek tűnnének el az épület elől, meg­­borulna a tájkép, hiszen az épületet két oldalról szegélyezi két-két fa. Ezért született az a döntés, hogy az óriásnövények mindegyikét eltávolítják, és helyükre más fákat ültetnek.

A fenyőóriások közül kettő már kipusztult, a másik kettőt pedig a tájképi egyensúly miatt vágják ki. Fotó: Török János

A pusztuláshoz valószínűleg hozzájárult az időjárás is: a korábbi évtizedekben öntözés nélkül nevelt fenyők az elmúlt forró, aszályos nyarak, tartósan száraz őszi, tavaszi hónapok alatt erős stresszhatás alá kerültek. A legyengült fenyőket könnyebben fertőzik meg különféle kórokozók is, a bordányi fenyőket tűkarcgomba támadta meg. Nem ez volt azonban az egyetlen probléma.

– Egy éve helyeztek fel nap­elemeket az önkormányzat épületére. A kivitelező már akkor je­­lezte, hogy ez problémát okozhat majd a fenyőknél – mondta el Kiss-Patik Péter alpolgármester. – Az elemekről visszatükröződő fény valószínűleg meg­égette a bal oldali fenyőket – ez lehet a magyarázat arra, hogy a négyből miért csak kettő, azonos helyen álló fa pusztult el.

A problémát ősszel vették ész­­re. Azóta több szakember is megvizsgálta a fákat, de mindegyikük úgy látta, menthetetlenek. A hatalmas fenyőket na­pokon belül kivágják, azokból valószínűleg talajtakaró mulcs készül majd. Arról még folyik az egyeztetés, milyen fákat ül­tetnek a helyükre. Valószínűleg olyan fajt választanak majd, ami nem nő ennyire magasra, így a napelemek nem tudnak kárt tenni benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában