Nagyér lakóinak közel egynegyede 60 év feletti

2020.03.19. 17:59

Aszkorbinsavat kapnak az idősek az önkormányzattól

Nagyér önkormányzata két és fél hónapra elegendő C-vitaminnal látja el a település 60 év feletti lakosságát. Az adományt pénteken szállítják házhoz.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Nagyéren összesen 134 hatvan év feletti lakos él. Gyakorlatilag a falu egynegyede ebbe a korosztályba tartozik.

– Ez egy gesztus értékű adomány – mondta Lőrincz Tibor, Nagyér polgármestere. Napjainkban már a vitamin beszerzése sem egyszerű.

– A mindenki által ismert helyzetben, képtelenség lenne 134 embernek elegendő C-vitamin tablettát vásárolni. Szerencsére nagykereskedelmi forrásból be tudtuk szerezni a szükséges mennyiségű aszkorbinsavat.

Az önkormányzat az aszkorbinsavat nem zacskókba, hanem jól záródó tégelyekbe porciózta. Az alkalmi „vitaminüzemet” a művelődési ház konyhájában rendezték be. A tégelyekre rámatricázták a település címerét és a „C vitamin” feliratot, hogy az idősebbek is be tudják azonosítani, mi van a dobozban.

Nagyéri C-vitamin. Fotó: Kovács Erika

Két és fél hónapra elég

– A vitaminok immunerősítő hatása közismert. Szeretnénk, ha a 60 év feletti polgáraink a következő két és fél hónapban mindennap szednének vitamint. Ez a korosztály egyébként jól ismeri az aszkorbinsav használatát, hiszen régen csak így volt elérhető a C-vitamin. Egy késhegynyi port kell feloldani egy pohár hideg, vagy langyos vízben – mondta Lőrincz Tibor.

Az önkormányzat dolgozói ma viszik ki a C-vitamin adományt, ami arra is jó lehetőség, hogy megnézzék, minden rendben van-e az idősebbekkel, akiknek ezekben a hetekben otthon kell maradniuk, mert őket veszélyezteti leginkább a vírus.

– Napi kapcsolatban vagyunk az idősekkel. Tudjuk, hogy kiknek nincs helyben, vagy közelben élő rokonuk. Alpolgármesterünk a falu egyetlen boltjának tulajdonosa. Ő eddig is házhoz vitte a megrendelést azoknak az időseknek, akiknek nincs segítségük és nehézkes számukra a boltba járás.

A nagyéri idősek otthon maradnak

Nagyéren egyébként az idősebbek többsége önkéntes karanténba vonult, kevés idős embert látni az utcákon. A fiatalabbak sem nagyon mozognak. Az óvoda még működik a faluban, naponta 7-től 17 óráig tartanak ügyeletet, de már ott is egyre kisebb a létszám. Akiknek iskolás testvérük van, ott az ovisokat is otthon tartják. Az ingyenes közétkeztetésre jogosult óvodások és iskolások ebédjét hétköznap 11-13 óra között vihetik el a szülők, de a gyerekek helyben is elfogyaszthatják.

 

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában