Helyi közélet

2020.03.04. 18:50

Bizalmi termék a vetőmag

A növénynemesítés szakemberei találkoztak a szegedi Gabonakutatóban. Immár a 26. Növénynemesítési Tudományos Napokat rendezi az MTA és a Magyar Növénynemesítők Egyesülete, a szerdán kezdődött kétnapos konferenciának a szegedi Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. adott otthont.

Kovács András

Petőházi Tamás előadása a Gabonakutatóban.

Fotó: Frank Yvette

A konferencián Karsai Ildikó, az MTA Növénynemesítési Bizottságának elnöke köszöntötte a részvevőket, és arról beszélt, hogy az új eredmények és a trendek megismerése mellett ez egy nagyon fontos találkozó is. A részvevők kiléphetnek a napi mókuskerékből és feltöltődhetnek ebben a szép városban, kivéve persze a szegedi kollégákat, akiknek bőven van dolguk szervezőként. Megtudtuk, a konferencia újítása a villámposzter prezentáció, itt csupán 4 percük van az előadóknak – a cél az, hogy minél több fiatal kapjon szót.

Alkalmazkodóképesség

Wágner József, a házigazda Gabonakutató ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a nemesítés alkotó tevékenység, csak akkor ismerik el új fajtának a vetőmagjelöltet, ha az tényleg új. – Ez értékteremtés, amihez ma hozzákezd egy fiatal kutató, abból csak 10-15 év múlva lesz vetőmag a köztermesztésben – mondta, hozzátéve, a jövőben a víz mellet a genetikai erőforrások lesznek a fontosak. Szerinte egyre jobb a pozíciójuk a magyar hibrideknek, mert alkalmazkodóképesek, a stabil hozam fontosabb, mint a rekordtermés.

Petőházi Tamás előadása a Gabonakutatóban.
Fotó: Frank Yvette

200 milliárd forint

Petőházi Tamás, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke előadásában hangsúlyozta, a szaporítóanyag stratégiai termék, s egyben bizalmi is. Magyarországon 125 ezer hektáron foglalkoznak a termelésével, és ennek túlnyomó többsége a vetőmag. 15 ezer ember munkája kapcsolódik hozzá főállásban, de idényszerűen akár 70 ezren is dolgozhatnak a szektorban. 200 milliárd forintos bevételt termel, ami a teljes hazai mezőgazdasági kibocsátás 9 százaléka.

Vetőmag-felügyelet

80 milliárd forint értékben exportálunk, a vetőmag-kivitelben a 6. helyen vagyunk a világon. Ez szép, de voltunk már a harmadikak is – hangsúlyozta a szakember. Beszélt a vetőmag-felügyelet munkájáról, ami koránt sem zökkenőmentes és helyenként inkább lassítja munkát. A korábbi egyablakos ügyintézés helyett 3-4 nyílt, pedig az időtényező nagyon fontos a vetőmag minősítésében. Beszélt a munkaerőhiányról, a kormányhivatali kollégák túlterheltségéről, akiknek a szakmailag vállalható 1200, maximum 2 ezer hektárnyi minősítés helyett időnként 5 ezerrel kell megbirkózniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában