Helyi közélet

2020.03.02. 15:45

Fonaldíszekkel és töltött derelyével űzték a telet

Télűző közösségi foglalkozást szerveztek a Szegedi Bolgár és Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatok a hétvégén a Nemzetiségek Házában. Előbbiek martenicák alkotásával, utóbbi közösség pedig varenyiki-készítéssel köszöntötte a tavasz első hónapját.

Koós Kata

Piros és fehér fonal és kézügyesség kell hozzá.

Fotó: KUKLIS ISTVÁN

A bolgár hagyományokban a Martenica-ünnep a tavasz kezdetéhez kapcsolódó hagyomány, amely nevét Bába Mártáról, azaz Márta anyóról kapta. A téli hónapok után ilyenkor mindenhol kitakarítják a házakat, a bennük fellelhető összes piros textíliát pedig kiteregetik. A hiedelem szerint így űzhetik el a gonoszt. Eközben Bába Márta fentről figyeli az embereket. Szeszélyes, akár az időjárás. Például, ha csúnya öregasszonyokat talál a ház körül, visszakergeti őket. Azért, hogy haragját elkerüljék, fiatal lányok szorgoskodnak mindenhol.

A bolgár tradíció szerint február utolsó napján az emberek martenicákat, azaz piros és fehér selyem- vagy pamutfonalból készített díszeket alkotnak, melyekkel március 1-jén megajándékozzák szeretteiket, barátaikat, kedves ismerőseiket.

Piros és fehér fonal és kézügyesség kell hozzá.
Fotó: KUKLIS ISTVÁN

– Tehát ezt soha nem magunknak készítjük, hanem ajándékba adjuk és kapjuk. A martenicát a csuklón vagy ruhára, táskára tűzve szokás hordani. Addig kell viselni, míg nem látunk egy költöző madarat. Mikor megpillantunk egy fecskét vagy gólyát, le kell vennünk, és egy virágzó gyümölcsfára kell kötöznünk. A mágia lényege, hogy ezáltal abban az évben jó egészségnek, szerencsének és bő termésnek örvendhetünk – fejtette ki Farkas Baráthi Mónika, a Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, majd hozzátette: martenica lehet sodrásos technikával készített karkötő, illetve piros-fehér bojtot vagy bábut ábrázoló díszítés. Utóbbi fiú figurájának neve Pizso, a lányé pedig Penda. A fehér szín a tisztaságot és boldogságot, a piros pedig az életerőt szimbolizálja.

Míg a bolgár közösség és látogatóik martenicák alkotásával, addig az ukrán csoport varenyiki-készítéssel igyekezett elűzni a hosszú és zord téli hónapokat a Nemzetiségek Házában szombaton.

– Idén harmadik alkalommal megszervezett, télűző rendezvényünkön az ukrán farsangi hagyományokat igyekszünk bemutatni. A böjt előtti hetet – mely a magyar hagyományhoz képest nálunk egy héttel később van –, a női hétnek szokás nevezni, mikor a nők kicsit szabadabban viselkedhetnek, kimozdulhatnak otthonról, még akár a kocsmába is bemehetnek – magyarázta Szécsi Neonila, a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesületének elnöke. Az ukrán farsangi hét domináns étele a varenyiki, azaz a töltött derelye.

– Például krumplival, káposztával, hússal, gombával vagy túróval töltik, mindig nagyon bőségesen, zsírosan, sósan és édesen is készítik – mondta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában