Helyi közélet

2020.03.27. 14:06

Leálltak az autósiskolák, vizsgázni sem lehet már

A koronavírus-járvány megfékezéséhez szükséges intézkedések miatt leállították a gépjárművezetők vizsgáztatását is, az utolsó nap, amikor jogosítványt szerezhettek a tanulók, március 18-án volt. A gyakorlati oktatás még folydogál.

K. A.

A biztonsági intézkedés a köz­úti, a vasúti, a hajózási és a lég­ügyi területet egyaránt érinti, és kiterjed a pályaalkalmassági vizsgálatokra is. A befizetett vizsgadíját senki sem veszíti el, az érintettek a vészhelyzet után díjmentesen vehetnek majd részt a most lemondott vizsgákon, utánképzéseken.

Számos diák próbálja hasznossá tenni a szobafogságot.

A vizsgák leállítása az au­tósiskolák oktatóira is jelentős hatással van. Magyarországon ez mintegy négyezer munkavállalót érint, akiknek 90-95 százaléka katás adózó, és

jel­­lemzően alvállalkozóként dolgoznak a valamivel több mint száz hazai autósiskolának.

Kényszerhelyzet

– Az oktatók csak a bevételből tartják fenn magukat, miközben a saját gépjárművükkel ta­­nítják vezetni a vizsgára je­­lentkezőket. Ebből következik, ha leáll az oktatás, nincs be­­vételük – mondta Böröcz Mátyás. A Magyar Autósiskolák Szövetségének elnöke saját példáját említette, évente ötven B kategó­riás vezetői engedélyt ad ki, és még ennyien vannak, akik arra várnak, hogy a következő évben sorra kerüljenek. Szerinte a jelenlegi helyzet akár két év munkájába is beleszól.

Távoktatás

– A járvány terjedése úgy állítható meg, ha mindenki kerüli a társas érintkezéseket, és ott­hon marad. Iskolánk átmeneti bezárásával több száz diákunk is erre kényszerült – mondta el Pataki Gergely. A Csillag Au­tósiskola online ügyfélszolgálatának vezetőjétől megtudtuk, tantermi oktatásaikat már he­tekkel ezelőtt felfüggesztették, és tanulóiknak díjmentesen biztosították a korszerű e-learning KRESZ-oktatás lehetőségét.

Az eredetileg is online tanfolyamot végzők automatikusan kilencvennapos hosszabbítást kaptak, segítve ezzel a kényszerpihenővel járó ottho­­ni tanulásukat. Megtudtuk, nagy a kiesés, sokkal kevesebb a gyakorlati óra, ugyanakkor az e-learning KRESZ-oktatásra érezhetően megnőtt az igény, a „békeidőkhöz” hasonlítva. Számos diák próbálja így hasznossá tenni a szobafogságot, kitölteni a rázúduló szabad­időt.

Emlékeztető óra

– Ma már nincs dugig a naptáram, körülbelül kétharmados kapacitással tudok csak a tanulókkal vezetni – mondja Bozsik József autósoktató. Úgy gondolja, nem szabad minden órát elhasználni, hagyni kell az újrainduló vizsgák elé is néhányat. A jellemző inkább az, az ügyesebbeknek tart heti egy-egy emlékeztető órát, hogy ki ne essenek a gyakorlatból, természetesen alapos és folyamatos fertőtlenítés mellett. Oktató­társai kisebb leterheltséggel működnek, többen kö­­zülük már le is álltak.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában