Egyetemi innovációkról tartottak előadást

2020.03.10. 21:26

Magától lapozza a kottát az egyetemi alkalmazás

A beteg tehenekkel foglalkozó applikáción át át egészen az űrkutatással foglalkozóig fejlesztenek javarészt mobiltelefonos alkalmazásokat a szegedi egyetemen. Ezekről Csendes Tibor, egyetemi tanár beszélt a Dugonics Társaság keddi előadásán.

Suki Zoltán

Fotós: Torok Janos

Szinte teljesen megtelt az SZTE TTIK Informatika és Számítóközpont egyik alagsori terme kedden este. A Dugonics Társaság rendezvényén Csendes Tibor egyetemi tanár tartott előadást az oktatási intézményben fejlesztett különböző alkalmazásokról. A Hat legkedvesebb innovációnk című előadáson végül több mint tíz egyetemi innováció is szóba került.

Csendes Tibor elmondta, hogy fejlesztettek már alkalmazást egy építőipari cégnek, de többek között foglalkoztak már tudományosan a borkóstolással, ledes közúti lámpa fejlesztéssel, daganatkezelési eljárásokkal, repülőgépekkel, tömegközlekedésfejlesztéssel. Ezeken túl foglalkoztak már beteg tehenek jövőjével és – bármilyen hihetetlen – kottalapozással is.

Utóbbit a tavalyi Kutatók Éjszakáján mutatta be a Bartók Béla Művészeti Kar és a Természettudományi és Informatikai Kar.

Az egyetem honlapja szerint az alkalmazást Csendes professzora vezetésével, hallgatói dolgozat alapján kezdték el fejleszteni az informatikai karon.

A lényege, hogy először „megmutatják” az alkalmazásnak, hogy a zenész milyen tempóban olvassa, és ami a lényeg, lapozza a kottát. Az applikáció ezután pedig megjósolja, hogy mikor van szükség játék közben a kotta lapozására, attól függően, hogy gyorsabban, vagy lassabban játszanak, esetleg kihagynak belőle bizonyos részeket.

Ez a program egyelőre még a fejlesztési fázisban van. Egyelőre csak szóló hangszerekre alkalmazható, a zenekarra történő optimalizáláson még dolgoznak. Céljuk, hogy egy ingyenes, mindenki számára hozzáférhető alkalmazás készüljön a zenészek számára. Ezzel az applikációval majd elkerülhetők lesznek az olyan balesetek, mint amikor lehullanak a kotta lapjai, vagy figyelmetlen a kottalapozó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában