Helyi közélet

2020.03.30. 15:45

Megviseli a diákokat a hetek óta tartó bezártság

Hasonlóan fogadta a már lassan hetek óta tartó bezártságot egy elsőéves egyetemista és egy középiskolás lány. Mindketten azt mondták, hogy van jó oldala is, hogy nem kell bejárni az iskolába, de legszívesebben túl lennének már az egészen.

Suki Zoltán

Szeged, korona vrus krkp szegeden fot: Kuklis Istvn

Fotó: Kuklis István

Lassan kezdenek beletörődni az iskolások abba, hogy egy ideig otthon kell tanulniuk, és nem találkozhatnak a barátaikkal. Mindenki máshogy próbálja átvészelni az átmeneti karantént. A tizedikes Bánfi Zita szerint még sokáig így ez lesz a helyzet.

A szabadba vágyik a tizedikes Bánfi Zita

- Amikor meghallottam a hírt, hogy bezár az iskola hirtelen nem is tudtam örüljek-e vagy ne. Hiszen ha bezár, hogyan fogunk haladni az anyaggal? Nyáron senki sem szeretne bemenni és nekikezdeni tanulni – mondta lapunknak Bánfi Zita, aki tizedikes egy szegedi középiskolában. És mivel középiskoláról van szó, neki viszonylag szoros a napirendje.

- A mindennapjaim úgy zajlanak, hogy 8:20 körül felkelek reggelizek valamit és 8:45 kor már kezdődik is a tanulás. Online órákon jelen kell lennünk és haladnunk kell az anyaggal. Az óra végén beküldjük a füzetünket lefotózva a tanároknak. Általában ilyenkor adnak fel valami házifeladatot amit határidőre el kell készítenünk – mesélte az új körülményekről.

Persze azért megvannak az árnyoldalai is az otthon tanulásnak. Zita ezt is elmondta, hogy vannak olyan tanárok is akik nem veszik figyelembe sokszor, hogy más óráink is vannak. Előfordul, hogy egy órára nem egy anyagot adnak fel hanem akár többet. Olyan is volt már, hogy ezek mellé egy kérdéssort is kaptak, amit akár még aznap pár órára rá kidolgozva le kellett adniuk.

Arról is beszélt, hogy már hiányoznak neki a barátok osztálytársak. Videohívással szerencsére látjuk egymást és beszélgetni is tudunk, de a bezártságot nem könnyű elviselni.

- Az első másfél hetet még úgy valahogy kibírtam, de utána már nagyon elkezdtem vágyni kintre. Mikor végre lassan 2 hét után kimentem egyet sétálni teljesen más érzés volt. Az ember talán jobban megbecsüli majd a kint töltött időt mikor újra kilehet majd menni a szabadba – tette hozzá.

Zita azt is elmondta, hogy a szülei továbbra is dolgoznak.

- Apukám a vendéglátó iparban dolgozik és próbál küzdeni a jelenlegi helyzettel. Testvéremmel vagyok itthon kettesben – mondta.

A fiatal lány szerint a mostani állapot még jó darabig elhúzódhat, de ezért azt reméli, hogy nyár elejéig lecseng és újra visszaáll minden a régi kerékvágásba.

Meg kell szokni az új helyzetet az egyetemista Birtyik Fanni szerint

Új napirendet kellett kialakítania az átmeneti bezártság miatt az elsőéves egyetemista Birtyik Fanninak. A lány – bár mostanában kicsit tovább alszik – ugyanúgy tanul mit eddig, de már nagyon várja a veszélyhelyzet végét.

 

 

– Az egyetem bezárása szerintem várható volt, nekem inkább csak az volt meglepő, amikor az egész egyik napról a másikra történt. Március 11-én délután tudtuk meg, hogy a másnapi gyakorlatunk már nem lesz megtartva, hanem a hét hátralévő részére rektori szünetet hirdettek ki és az azt követő hetet pedig megkaptuk tavaszi szünetnek, ami egyébként néhány héttel később lett volna – így emlékezett vissza a járvány első napjaira Birtyik Fanni. A lány elsőéves biológus MSc szakos hallgató a szegedi egyetemen.

Azt is elmondta, hogy eddig nem volt rossz tapasztalata a távoktatással kapcsolatban.

– Többször olvastam arról, hogy az online óratartásokkor voltak kisebb fennakadások, de nálunk ilyen még nem volt. Az oktatók többféle megoldást is kitaláltak. Van, aki ugyanúgy heti rendszerességgel PowerPoint előadásokat oszt meg velünk, csak most már narrált, vagy plusz szöveggel kiegészítve, hogy ugyanúgy tudjunk haladni a tanulással, mint eddig – mondta Birtyik Fanni.

A lány szerint a vizsgaidőszakot szinte biztosan online bonyolítják majd le.

- Nyilván kellett egy kis idő, amíg megszoktam ezt az új helyzetet és ki kellett alakítani egy új napi rutint, hogy a bezártság ne okozzon gondot. Ami egyelőre tetszik a távoktatással kapcsolatban, hogy sokkal jobban be tudom osztani az időmet. És mivel nem vagyok egy koránkelő típus, nagy könnyebbség, amikor a reggeli óráimmal elég ha csak néhány órával később vagy délután foglalkozok – mesélte már a dolgok jó oldaláról Fanni.

Azt is elmondta, hogy ha épp nem a számonkérésekre, vizsgákra készül, akkor is igyekszik hasznosan eltölteni a napjait.

- Igyekszem kihasználni, hogy most sokkal több időm van könyveket olvasni, akár a szakdolgozatomhoz anyagot gyűjteni. Sokféle online kurzust is el lehet kezdeni ez alatt az idő alatt, én például az R programozási nyelvet szeretném majd megtanulni alaposabban. Amikor pedig az idő is megengedi, szeretek a kutyáimmal kint lenni az udvarunkon, vagy amikor hagyják, ott olvasni – tette még hozzá.

Fanniék esténként a szüleivel néznek filmeket, vagy sorozatokat. Szerinte a legfrusztrálóbb a mostani helyzetben az a bizonytalanság, hogy senki sem tudja, hogy meddig fog tartani ez az egész. Az egyetemista lány abban bízik, hogy néhány hónapig alatt vége lesz.

- Emiatt ugye azt sem lehet tudni, hogy például mikor találkozhatok majd újra a barátaimmal, nagyszüleimmel vagy a többi rokonommal. A helyzetet viszont nagyban megkönnyíti, hogy ha nem is napi szinten de folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a közösségi oldalakon vagy telefonon, és várjuk, hogy mikor áll vissza minden a régi kerékvágásba, hogy újra találkozhassunk – mondta Birtyik Fanni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában