Orwell 1984 című regényének adaptációját mutatják be

2020.03.10. 20:42

Színháztörténeti kuriózummal készül a szegedi teátrum

Elkezdődött a próbafolyamata a George Orwell: 1984 című színműnek, melynek bemutatóját április 17-én tartják a Nagyszínházban.

Koós Kata

Orwell világhírű regényét viszi színre a szegedi társulat. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A visszaolvasó próbát kedden tartották Horgas Ádám rendező irányításával. A produkció különlegessége, hogy a világhírű regénynek eddig mindössze két színpadi adaptációját engedélyezték az orwelli hagyaték örökösei. Az egyik egy angol feldolgozás, a másik pedig a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője által megálmodott átdolgozás.

 

A mű egy szerelmi történetet helyez egy zsarnoki, az egyéniséget és önállóságot nem tűrő világba, ahol az állam a legradikálisabb módokon férkőzik be az emberek mindennapjaiba, magánéletébe, sőt gondolataiba is. Számos eleme vált szállóigévé, a diktatorikus rendszerek jelképévé, mint például a Nagy Testvér alakja vagy a Gondolatrendőrség komisszárjai. A főbb szerepekben Rétfalvi Tamást (Winston Smith), Ágoston Katalint (Julia, Anya) és Alföldi Róbertet (O'Brien), a további szerepekben pedig Szegezdi Róbertet, Szilágyi Annamáriát, Csorba Katát, Borovics Tamást, Sztarenki Pált, Menczel Andreát, Gömöri Krisztiánt, Varga Hunor-Józsefet, Daróczi Klarissza Juditot, Bánvölgyi Tamást, Szívós Lászlót és Krupp Bencét láthatja majd a nagyérdemű.

A produkció díszlettervezője Horgas Péter, jelmeztervezője Bujdosó Nóra, a mozgásért pedig Bodor Johanna felel. Az előadásban közreműködik majd a Szegedi Nemzeti Színház tánckara.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában