40 milliós beruházás

2020.03.11. 18:04

Újjászületik őszre a makói gazdakör 100 éves székháza

Hamarosan nekiállnak dolgozni a munkások a Makó és Térsége Gazdakör Rákóczi utcai székházán, amely őszre teljesen megújul. A stílusos, több mint százesztendős épület utcai homlokzatának külleme azonban megőrzi eredeti szépségét.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

A makói gazdakör 2011-ben ala­kult helyi termelők közreműködésével, jelenleg 70 tagja van. Sok vándorlás után vásárolták meg jelenlegi székházukat – mondta a helyszínen Kádár Jó­­zsef, az egyesület elnöke. A tető beázik, a falak fölvizesednek, az ajtók-ablakok huzatosak – in­­dokolta, miért van szükség az épület felújítására.

Bár a város fő csapásiránya jelenleg a turizmus, a mezőgazdaság továbbra is fontos ágazat – hangsúlyozta, és megígérte: ha kész lesz a mun­ka, nemcsak a saját rendezvényeiket, fórumaikat tartják itt, de más civil szervezeteknek is odaadják az épületet hasonló cé­­lokra. Ezt a körzet önkormányzati képviselője, Botlik Anita is örömmel fogadta.

A felújításra a helybeli Szak-­­Ma Center Kft. kapott megbízást. Ügyvezetője, Matuszka István azt mondta, elsőként a tetőt szeretnék rendbe hozni, hogy megszűnjön a beázás, aztán a falak szigetelése következik. És lesz mozgáskorlátozott-bejárat is, amit a hely szűkössége miatt lifttel oldanak meg. A belső ajtókat-ablakokat, mivel ezek nagy értéket képviselnek, felújítják és megtartják. Az udvarra néző nyílászárókat kicserélik, az utcai homlokzat kinézete viszont az újravakolás után is megmarad, csak az ablakok üvegeit cserélik ki. A munka már a jövő héten el­kezdődik, és várhatóan október közepén fejeződik be.

Miből?

A makói önkormányzat tavaly uniós forrásból nyert 399 millió forintot helyi civil szervezetek támogatására, illetve a civil szféra infrastruktúrájának fejlesztésére – mondta Farkas Éva Erzsébet, a város polgármestere. Ebből a pénzből alakítanak ki közösségi teret a Korona emeletén, illetve újítják fel a Makó-rákosi kultúrházat, és a gazdaköri székházat is – utóbbira 40 milliót költenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában