Júniusra készül el

2020.04.08. 12:04

32 milliót költenek a közösségi házra

Hamarosan megújul a közösségi ház Makó-Rákoson: a munka – kis csoportokban, hogy a jelenlegi előírásokat ne sértsék – javában folyik, június elejére várható a befejezés. Az épület ad otthont az ottani rendezvényeknek.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Makó-Rákos a várostól 14 kilométerre található, félúton Makó és Tótkomlós között. Jelenleg nagyjából 80 lakója van. Azt ott élők közösségi életének fő színtere – mint a helyi önkormányzati képviselőtől, Mágori Józseftől megtudtuk – a művelődési ház. Ott szokás tartani például a közös karácsonyi ünnepségeket, egyéb ünnepi programokat, de családi rendezvényeknek is rendszeresen helyt ad. Persze mostanában nem, mert éppen folyik az épület felújítása. A helyiek tudomása szerint az ötvenes évek elején épült, egykor iskola és postahivatal is működött benne – mostanra korszerűtlenné vált, leromlott az állaga. Mivel a tető beázott, néhol a falon is óriási repedések jelentek meg.

A közösségi ház felújítása a rendkívüli körülmények ellenére is jól halad. Fotó: Szabó Imre

Azt már a helyszínen Farkas Éva Erzsébet polgármestertől tudtuk meg, hogy a teljes körű, uniós forrásból finanszírozott 32 milliós felújításra a Szak-Ma Center Kft. kapott megbízást, a kivitelező márciusban láthatott a munkához.

A cég vezetője, Matuszka István elmondta, már kicserélték az elavult ajtókat, ablakokat, rendbe hozták a régi tetőt és az ereszcsatornákat is. A legnagyobb gondot a befolyó esővíz okozta, ezért a szigetelés sem maradhat el. Kívül-belül újra lesz vakolva, festve az épület, új járólapokat fektetnek le. Most mozgáskorlátozott-mosdót alakítanak ki, valamint akadálymentesítik a bejáratot.

A munka befejezése június elejére várható. A homlokzat a tervek szerint mogyorószínű lesz, de belül is a világos színek dominálnak majd, az épület előtt pedig parkosítanak.

A külterület is fontos

A polgármester a beruházást bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a városvezetésnek a külterületen élők pont ugyan­olyan fontosak, mint a város többi lakója. Ennek illusztrálásaként felsorolta, hogy 20 tanyát már sikerült villamos energiával ellátni, és további 25 esetében most folyik ez a beruházás; 100 millióból megújult a Vágotthalmi út és a Rác út önkormányzathoz tartozó része, a rákosi Kossuth utca 250 méteres szakaszára pedig 13 milliót költöttek. Egy friss pályázati sikerről is beszámolt: a Bogárzóban lévő Páduai Szent Antal-templom felújítására 10 milliót kapott a város, amihez további csaknem egymilliónyi felajánlást tudnak hozzáadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában