A megszokott életüket élik

2020.04.05. 10:30

Ahol a legközelebbi szomszéd 300 méterre van – Galéria

A tanyán élők életét nem változtatta meg a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet és kijárási korlátozás. Magassy Katalin úgy fogalmazott, a tanyai élet amúgy is egy önkéntes karantén, ahol az ő esetében a legközelebbi szomszéd nemhogy másfél, hanem 300 méterre van.

Arany T. János

A két és fél éves kisfiú boldogan segített Magassy Katalinnak meglocsolni a palántákat. FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

Éppen újra tavaszból télbe fordult az időjárás, így jólesett a sparheltként is használható cserépkályha melege Magassy Katalin tanyáján Ásotthalom külterületén, a Gátsor felé ve­­zető nagy jobbkanyartól nem messze. A két és fél éves Előd fogadott minket, örült a látogatóknak.

– Sajtcsíkozó – mutatta lelkesen a sajtreszelőt a kisfiú, aki óvoda helyett Kati tanyáján töltötte a napot. Előd a pa­­pírból készült nyuszikat is megmutatta, büszkén mesélte, hogy a fülüket, szemüket ő ra­­gasztotta ragasztóval.

Józan paraszti ésszel

– Józan paraszti ésszel éljük meg az egészet. Figyelem a hí­reket, 9 és 12 óra között nem me­­gyünk boltba. Ezenkívül él­­jük a megszokott hétköznapi életünket. Elvetettük a borsót, krumplit, földi mandulát, epret palántáztunk, magas ágyásokat csináltunk és sziklakertet készítettünk, erre régóta vágytam – so­­rolta Kati, akitől azt kérdeztük, mennyiben változtak mindennapjai a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben.

 

Kiváló lehetőség

– Most végre van időm olyasmire, amit régóta ki szerettem volna próbálni – mondta az önkéntes karantén előnyeiről szólva. Kati szerint ez az időszak kiváló lehetőség arra, hogy új dolgokat sajátítsunk el. Ő például újra elkezdett németül tanulni.

– Optimista vagyok abból a szempontból, hogy valamilyen közösségi életre van lehetőség. A tanya amúgy is egy karantén, egy pozitív értelemben vett önkéntes karantén, mert a legközelebbi szomszéd nemhogy másfél, hanem 300 méterre van – mutatott nevetve abba az irányba. – Nem vagyok elzárva, van internet, Gut Ga­bival rendszeresen online tornázok – tette hozzá.

Van, ami változott

– Azt a részét változtatta meg az életemnek a koronavírus, ami másokhoz kötött: iskolába, óvodába, korrepetá­lásra, különórára vittem a rám bízott gyerekeket, ez most nincs, viszont több időm jut magamra, a házra és a kertre, a gyerekeknek pedig online segítek a tanulásban. A napokban sokan kerestek, hogy távsegítséget kérjenek munka, tanulás, szociális ügy­­ben. Folyamatos a kapcso­lattartás telefonon, neten – magyarázta. Katalin úgy véli, fölösleges felvásárolni az élelmiszert, úgy fogalmazott, a szomszédban a tyúkok tojják a tojást, a teheneket lehet fejni.

– Optimista vagyok, úgy lá­­tom, aki eddig is jó volt, abból még több jót kihozott ez a helyzet.

Ideiglenes letelepedési hely

A tanya eredetileg a kóbor életet folytatott emberek, úgymint vadászok, halászok és pásztorok ideiglenes letelepedési helye, ahol sátrat ütnek, kunyhót építenek. A tanyarendszerek csak a 18. század második felétől kezdtek megjelenni és kialakulni Magyarországon, azonban azokon a helyeken, ahol a földterületek földesúri tulajdonban voltak, csak a 19. század második felében jelentek meg a tanyák.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában