Egy régi álom válik valóra

2020.04.23. 16:15

Bölcsőde épülhet Deszken

Régi álmuk válik valóra a deszkieknek 208 millió forint uniós forrásból. A tervek szerint még nyáron elkezdődik a bölcsőde építése, amit jövő tavasszal szeretnének átadni. A polgármester elmondta, nem számítottak arra, hogy a veszélyhelyzetben elbírálják a pályázatukat.

Kiss Anna

Deszk – 2020.04.21. Bölcsődét építhet az önkormányzat az Ősz utcában, az óvoda mögötti megvásárolt telekre TOP támogatással. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Örömhírt kapott a napokban a deszki önkormányzat, mintegy 208 millió forintot nyert 24 férőhelyes bölcsőde építésére a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. A köz­pon­­ti óvoda és a sportcsarnok mögött 20 millió forintért megvásárolt három telken alakítják ki az intézményt.

– Nagyon sokat dolgoztunk már ezzel a projekttel, hiszen még ez előző képviselő-testülettel kezdtük meg az előkészítését. Két pályázatra is benyújtottuk a projektcsomagot, a Csongrád Megyei Közgyűlés támogatását is élvezhettük, azonban bő fél éve már csak a döntésre vártunk. Bevallom, hogy tekintettel a kihirdetett veszélyhelyzetre, nem bíztam benne, hogy a következő hónapokban döntés születik, de április 17-én későn este megkaptam az értesítést a pályázatunk pozitív elbírálásáról. Nem titkolom, hogy könny szökött a szemembe, hiszen nagy álom válik valóra a településünkön – mondta lapunknak Király László polgármester.

Megtudtuk, első lépésként a kiviteli terveket készítik el, ezek alapján a közbeszerzési pályázati dokumentációt, és ezt követően pályázatot hirdetnek a kivitelezésre. A településvezető beszámolója szerint két hónapon belül lehet döntés a kivitelező személyéről, majd a szerződések aláírása következik, ezután pedig megtörténhet az első kapavágás. Tehát a legoptimálisabb esetben kö­­rülbelül 4-5 hónapon belül el­­kezdődik a munka.

– Addig bejárókat és kerítéseket építünk a telken, mert nem szeretnénk, hogy falak között kelljen majd az első bölcsődéseknek az udvaron játszani. A gyorsan növő, örökzöld leylandi ciprusokkal átszőtt drótfonatos kerítések mellé máris elültetjük a növényeket, hogy az átadáskor már kész sövények tegyék otthonossá és kellemessé a környezetet. A veszélyhelyzettel is számolva, reményeim szerint már jövő tavasszal ünnepélyes átadóra készülhetünk – jegyezte meg.

Az elnyert forrás teljes egészében fedezi a beruházást, így nincs szükség önerőre, sőt, az építőipari áremelkedésekre is gondoltak, így 10,35 millió fo­­rint tartalékkal terveztették meg a projektet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában