2020.04.22. 16:54
Epernagyhatalommá szeretne válni Bordány a térségben
Már több mint egy hete dübörög az eperszezon, megjelentek az út menti árusok, ideiglenes árusítóhelyek. Bordányba látogattunk el eperkertészekhez, akik elárulták, a nagyközség nem titkolt célja, hogy a térségben epernagyhatalommá váljon.

Fotó: Kuklis István
– Kérdezzetek, én majd mondok mindent. Mit akartok tudni? Fotót küldjünk át? Van drónos is – és már csippant is a telefon a zsebemben a képpel. A bordányi Lukács Tibornál jártunk, aki 1997 óta foglalkozik többek között eperrel. A fóliás bakháttól egészen a főút mellett lévő epres bódéig kísértük a gyümölcsöt.
Korai gyümölcs
– Bordányban 30-40-en foglalkoznak eperrel. Szerintem már eper- és baracknagyhatalom vagyunk – jelentette ki büszkén Lukács Tibor, amikor az időjárásra és az elfagyott barackosokra terelődött a szó. De maradjunk az epernél. – Korai gyümölcs, ez az első pénzkereseti lehetőség a szezonban. Egyre többen próbálnak ebből megélni. Össze is lehet hozni, ha az eper mellett mondjuk a barackkal is foglalkozik valaki – mondta. A szezon egy hete kezdődött, a sok fagyos reggel miatt fátyolfóliázni kellett. Tibor állandó kereskedőkkel dolgozik, és külföldi partnereik is vannak.
Epernagyhatalommá szeretne válni Bordány a térségben. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN
Nem fért össze a kettő
A szintén bordányi Mészáros Fábián öt éve még az iskola – Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium – mellett kezdett eprezni. A családja is ezzel foglalkozott, velük kezdte a munkát, majd egy idő múlva önállósult. Azt mondta, nagyon nehezen, de meg lehet élni belőle. Volt mellette munkája, a vízműnél dolgozott, de az eper egész embert kívánt, mint fogalmazott, nem fért össze a kettő.
Eper, barack, sütőtök
Lukács Tibor az eper mellett barackot és sütőtököt is termeszt, ezek váltják egymást szezonálisan. Közben már a konyhában kávéztunk, ahol megbizonyosodtunk arról, hogy Tibor élete valóban az eper körül forog, még az asztalterítő is epermintás volt. Kávézás közben megbeszéltük, hogy nehéz a görög, spanyol és olasz importtal versenyezni, hiszen nyomott áron, olcsóbban tudják adni a gyümölcsöt, de mint Tibor mondta, a minőség és az íz összehasonlíthatatlan. Próbálnak helyi, bordányi munkaerőt használni, és a koronavírus miatti biztonsági előírásokat is betartják: például kesztyűben szedik az epret, idegent nem engednek be.
Időjárás és vírus
A nyomott árú import mellett a vírus is betett nekik. Május elsején és a hídi vásáron is szoktak árulni, ezek most elmaradnak, ezért sok kereskedőhöz hasonlóan ők is a házhoz szállítással próbálkoznak. Az idei szezonban a nagy hőingadozás mellett problémát jelent még a légköri aszály is.
– A 25 fokot kellene tartani, mert a reggeli fagyban lefagynak, elfeketednek a virágok, amiből nem lesz eper, a nagy melegben pedig kényszerfolyamtok indulnak be, azaz a kis bogyó is elkezd érni, vagy megég. A fóliában a bakhátas körülmények között növekvő epreket is megtekintettük, és megtudtuk, a szabálytalan formájukat is a kevésbé ideális időjárási körülményeknek köszönhetik.
Eper vagy szamóca?
Az eper vagy kerti eper, termesztett eper, ananászeper az eper nemzetségbe tartozó hibrid növény, amelyet álterméséért termesztenek; a köznyelvtől eltérően a szakmai elnevezése szamóca. Az eper és szamóca kifejezések egysége vagy különbsége nemzetközi, nyelvtani és nyelvtörténelmi értelmezésben nem tisztázott.
Ezt a bordányi eperkertészek, Lukács Tibor és Mészáros Fábián is megerősítették, mindkettő helyes.