2020.04.19. 17:46
Karanténkonyha otthon: bátran kísérletezzünk a konzervételekkel
Répa, borsó, kukorica, bab, paradicsom – bőséges a kínálat konzervekből, amikből ízletes ételeket készíthetünk a járvány idején. Így a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk egy részéről is gondoskodunk. Vásárlás után fertőtlenítsük le a konzervdobozokat.
Forrás: mindmegette.hu
Mostanra már biztosan minden háztartásban elfogytak a tradicionális húsvéti fogások, viszont a hetekkel ezelőtt vásárolt konzervek továbbra is ott várakoznak a kamra polcain. Éppen ezért karanténkonyha-sorozatunk következő témája a konzervételek felhasználása lesz. Antal Emese dietetikus szerint ezeknek nagy előnye, hogy sokáig elállnak, és szigorú minőségbiztosítási szabványoknak kell megfelelniük, így nem kell félnünk az ezekkel történő főzéstől.
Egy pipa a napi négyből
– A gyerekekkel most együtt tanuljuk, hogyan lehet takarékoskodni az étellel. Ők is jobban átérzik, miért nem szabad pocsékolni. Például az előző napi pörköltmaradékot bulgurral ettük meg és konzervzöldségekkel: bébirépával és zöldborsóval. Kipipáltunk a napi négyszeri zöldség- vagy gyümölcsadagból egyet. Persze a friss és a frissen lefagyasztott zöldség jobb, de a konzervek is értékes tápanyagtartalommal rendelkeznek. Karantén idején nem válogatunk, ez volt a leggyorsabb verzió, ráadásul a változatosság gyönyörködtet – mondta el lapunknak.
Ezekre ügyeljünk
A TÉT Platform szakmai vezetője azt javasolja, ügyeljünk arra, hogy a zöldségeknek magasabb lehet a sótartalma, a gyümölcsös verziók pedig általában cukrosak konzerv formában. Hangsúlyozta, vásárlás után mindenképpen mossuk le vagy fertőtlenítsük a konzervdobozt. Ha nem használjuk el teljes egészében, akkor szedjük át üvegbe, műanyag dobozba, így tegyük a hűtőbe az élelmiszert.
Leves kukoricakonzervből
A csemegekukoricát édeskés íze miatt sokan szeretik, így van, aki magában is szívesen elmajszol egy doboznyit. Ugyanakkor számos ételt készíthetünk belőle, vagy több fogást is felturbózhatunk vele. Használhatjuk húsos ragukhoz, vagy köretnek rizzsel, de könnyed és ízletes krémlevest is készíthetünk belőle.
Utóbbihoz szükségünk lesz 2-3 bögre kukoricára, 3 gerezd fokhagymára, sóra, borsra, 3 evőkanál olívaolajra, 5 dekagramm vajra, 1/2 liter húslevesalaplére, 2 deciliter főzőtejszínre, 1 teáskanál pirospaprikára, illetve ízlés szerint egy kis csilit és bazsalikomot is használhatunk.
A kukoricát és a fokhagymákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, majd 180 fokos sütőben 15 percig sütjük. Egy fazékban megolvasztjuk a vajat, majd a sült kukoricát és fokhagymát ráöntjük. 2-3 percig így pirítjuk, majd felöntjük a húslevesalaplével. 10 percig főzzük, majd krémesre mixeljük. Hozzáöntjük a tejszínt, majd ízlés szerint fűszerezzük pirospaprikával, csilivel, sóval és bazsalikommal. Még egyszer felforraljuk, majd tálalhatjuk.
Főétel paradicsomkonzervből
A paradicsomkonzerv járványtól függetlenül megtalálható számos háztartásban. A bolognai mellett például paradicsomos-padlizsános pennét is készíthetünk belőle. Ehhez kell 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 darab kisebb padlizsán, só, 40 dekagramm paradicsomkonzerv, őrölt bors, 1/4 teáskanál őrölt rozmaring, 1 darab babérlevél, 40 dekagramm penne, illetve reszelt sajt.
A vörös- és a fokhagymát hámozzuk meg, aprítsuk fel és pároljuk meg a felforrósított olajon. A padlizsánt mossuk meg, kockázzuk fel, sózzuk be, nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet, majd adjuk a hagymás alaphoz. Pirítsuk aranyszínűre, ezt követően pedig adjuk hozzá a paradicsomot, aztán sózzuk, borsozzuk meg, fűszerezzük a rozmaringgal, tegyük bele a babérlevelet. Forraljuk fel a ragut, majd közepes lángon főzzük 20 percig. Közben főzzük ki a tésztát, majd forgassuk bele a raguba. Tálaláskor szórjuk meg a reszelt sajttal.
Laktató ebéd babkonzervből
A babkonzerv is igen hasznos, hiszen rövid idő alatt laktató ebéd készülhet belőle, amihez még levesre sincs szükség. Ilyen a csilis bab, amihez a fentiekben említett két konzervre is szükség lesz. Továbbá kell hozzá 2 fej vöröshagyma, olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 50 dekagramm darált hús, 10 dekagramm paradicsompüré, só, bors, őrölt csilipaprika, illetve a vörösbabkonzervből 2 dobozzal, míg a kukoricakonzervből 1 dobozzal.
Az összeaprított vöröshagymát olajon megpirítjuk, majd a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, és felengedjük fél deciliter vízzel. Hozzáadjuk a darált húst, és fehéredésig pirítjuk, ezt követően a paradicsompürét ráöntjük a darált húsra, majd ismét egy kis vizet adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk, és csilipaprikával ízesítjük. Amikor a hús megpuhult, hozzákeverjük a leszűrt babot és a kukoricát, és 5-10 perc alatt összeforraljuk.