Helyi közélet

2020.04.19. 17:46

Karanténkonyha otthon: bátran kísérletezzünk a konzervételekkel

Répa, borsó, kukorica, bab, paradicsom – bőséges a kínálat konzervekből, amikből ízletes ételeket készíthetünk a járvány idején. Így a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk egy részéről is gondoskodunk. Vásárlás után fertőtlenítsük le a konzervdobozokat.

Kiss Anna

Forrás: mindmegette.hu

Mostanra már biztosan minden háztartásban elfogytak a tradicionális húsvéti fogások, viszont a hetekkel ezelőtt vásárolt konzervek továbbra is ott vá­­rakoznak a kamra polcain. Éppen ezért karanténkonyha-­sorozatunk következő témája a konzervételek felhasználása lesz. Antal Emese dietetikus szerint ezeknek nagy előnye, hogy sokáig elállnak, és szigorú minőségbiztosítási szabványoknak kell megfelelniük, így nem kell félnünk az ezekkel történő főzéstől.

Egy pipa a napi négyből

– A gyerekekkel most együtt tanuljuk, hogyan lehet takarékoskodni az étellel. Ők is jobban átérzik, miért nem sza­bad pocsékolni. Például az elő­­ző napi pörköltmaradékot bulgur­ral ettük meg és konzervzöldségekkel: bébirépával és zöldborsóval. Kipipáltunk a napi négyszeri zöldség- vagy gyümölcsadagból egyet. Persze a friss és a frissen lefagyasztott zöldség jobb, de a konzervek is értékes tápanyagtartalommal rendelkeznek. Karantén idején nem válogatunk, ez volt a leggyorsabb verzió, ráadásul a változatosság gyönyörködtet – mondta el lapunknak.

Ezekre ügyeljünk

A TÉT Platform szakmai vezetője azt javasolja, ügyeljünk arra, hogy a zöldségeknek ma­­gasabb lehet a sótartalma, a gyümölcsös verziók pedig általában cukrosak konzerv formában. Hangsúlyozta, vásárlás után mindenképpen mossuk le vagy fertőtlenítsük a konzervdobozt. Ha nem használjuk el teljes egészében, akkor szedjük át üvegbe, műanyag dobozba, így tegyük a hűtőbe az élelmiszert.

Leves kukoricakonzervből

A csemegekukoricát édeskés íze miatt sokan szeretik, így van, aki magában is szívesen elmajszol egy doboznyit. Ugyanakkor számos ételt ké­szíthetünk belőle, vagy több fogást is felturbózhatunk vele. Használhatjuk húsos ragukhoz, vagy köretnek rizzsel, de könnyed és ízletes krémlevest is készíthetünk belőle.

Utóbbihoz szükségünk lesz 2-3 bögre kukoricára, 3 gerezd fokhagymára, sóra, borsra, 3 evőkanál olívaolajra, 5 dekagramm vajra, 1/2 liter húslevesalaplére, 2 deciliter főzőtejszínre, 1 teáskanál pirospaprikára, illetve ízlés szerint egy kis csilit és bazsalikomot is használhatunk.

A kukoricát és a fokhagymá­kat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, majd 180 fokos sütőben 15 percig sütjük. Egy fazékban megolvasztjuk a vajat, majd a sült kukoricát és fokhagymát ráöntjük. 2-3 percig így pirítjuk, majd felöntjük a húslevesalaplével. 10 percig főzzük, majd krémesre mixeljük. Hozzáöntjük a tejszínt, majd ízlés szerint fűszerezzük pirospaprikával, csilivel, sóval és bazsalikommal. Még egyszer felforraljuk, majd tálalhatjuk.

Főétel paradicsomkonzervből

A paradicsomkonzerv járvány­tól függetlenül megtalálható számos háztartásban. A bolo­gnai mellett például paradicsomos-padlizsános pennét is készíthetünk belőle. Ehhez kell 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 darab kisebb pad­­lizsán, só, 40 dekagramm paradicsomkonzerv, őrölt bors, 1/4 teáskanál őrölt rozmaring, 1 darab babérlevél, 40 deka­gramm penne, illetve reszelt sajt.

A vörös- és a fokhagymát há­­mozzuk meg, aprítsuk fel és pároljuk meg a felforrósított olajon. A padlizsánt mossuk meg, kockázzuk fel, sózzuk be, nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet, majd adjuk a hagymás alaphoz. Pirítsuk aranyszínűre, ezt követően pedig adjuk hozzá a paradicsomot, aztán sózzuk, borsozzuk meg, fűszerezzük a rozmaringgal, tegyük bele a babérlevelet. Forraljuk fel a ragut, majd közepes lángon főzzük 20 percig. Közben főzzük ki a tésztát, majd forgassuk bele a raguba. Tálaláskor szórjuk meg a reszelt sajttal.

Laktató ebéd babkonzervből

A babkonzerv is igen hasznos, hiszen rövid idő alatt laktató ebéd készülhet belőle, amihez még levesre sincs szükség. Ilyen a csilis bab, amihez a fentiekben említett két konzervre is szükség lesz. Továbbá kell hozzá 2 fej vöröshagyma, olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 50 dekagramm darált hús, 10 dekagramm paradi­csom­püré, só, bors, őrölt csilipaprika, illetve a vörösbabkonzervből 2 dobozzal, míg a kukoricakonzervből 1 dobozzal.

Az összeaprított vöröshagy­mát olajon megpirítjuk, majd a zúzott fokhagymát is hozzá­adjuk. Rászórjuk a piros­pap­­­rikát, és felengedjük fél de­­ciliter vízzel. Hozzáadjuk a darált húst, és fehéredésig pirítjuk, ezt követően a paradicsompürét ráöntjük a darált húsra, majd ismét egy kis vizet adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk, és csilipaprikával ízesítjük. Amikor a hús megpuhult, hozzákeverjük a leszűrt babot és a kukoricát, és 5-10 perc alatt összeforraljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában