Az önkormányzat alaphangon is 15 milliót spórol a feladat átadásával

2020.04.20. 12:22

Nyártól már a HFC üzemelteti a városi stadiont

Július 1-jétől, első körben két évig a Hódmezővásárhelyi Futball Klub működteti a városi stadiont. Ehhez az önkormányzat évi 10 millió forintos támogatást nyújt.

Kovács Erika

A vásárhelyi stadion sorsa 2018 ősze óta volt „napirenden” a városban. A bezárása is a levegőben lógott, így több száz fiatal sportolási lehetősége került veszélybe. Akkor Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere szülői értekezletet hívott össze, ahol elhangzott, a város cégének, a HMSZ Zrt.-nek évi 52 millió forintos veszteséget termel a stadion. Nehézséget jelentett, hogy a TAO-pénzek is rendkívül döcögősen érkeztek. Az ak­­kori szülői értekezlet politikai gyűlésbe torkollott. Még abban a hónapban a város akkor fideszes többségű közgyűlése egy évre eltörölte a sportlétesítmények bérleti dí­­ját.

A stadion ügye azóta többször is előkerült, most nyugvópontra kerülhet. Csütörtökön a közgyűlés a véleményező ülé­­sen úgy határozott, átadják az objektum működtetését a Hódmezővásárhelyi Futball Clubnak, a HFC-nek.

A HMSZ Zrt. és a HFC között még tavaly kezdődtek az egyeztetések a feladat átadásáról. Elhangzott, az utóbbi években 23–26 millió forintos veszteséget eredményezett a stadion működtetése a cégnek. A HFC július 1-jétől 2 évre kapja meg az üzemeltetési lehetőséget, amit 5 évre meghosszabbíthatnak, azt követően pedig 5 évenként újra. A feladat ellátásához az önkormányzat évi bruttó 10 millió forintot biztosít. A HFC mű­­ködteti és karbantartja a futball- és atlétikai pályákat és a teljes épületegyüttest, vál­­lalja az üzemeltetési költségeket. A stadion nyitvatartását és díjszabását a HFC határozza meg, figyelembe véve az önkormányzat kéréseit. Az eredeti előterjesztésben az szerepelt, hogy a HFC köteles évi 6 alkalommal térítésmentesen biztosítani a létesítményt az önkormányzatnak. Krupiczer Ferenc képviselő javaslatára ezt 12 alkalomra növelték.

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő, a HFC elnöke ki­­emelte, az átadással alaphangon is 15 millió forintot spórol a város. A klub jelentős kockázatot vállal, ennek ellenére is sikeres lehet az együttműködés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában