Gyerekmenü ötletek

2020.05.20. 20:26

Karanténkonyha: mit egyen a kisiskolás?

Meggylevest, olasz csirkecombot ízletes körettel – például ebédre ezt készíthetünk a gyermekeknek. Fontos, hogy változatos legyen a kisiskolások étrendje is, naponta pedig 1700–2050 közötti kalóriamennyiséget vigyenek be a szervezetükbe.

Kiss Anna

A hűsítő meggyleves most befőttből, nyáron nyers gyümölcsből is elkészíthető. FOTÓ: DREAMSTIME

Egyre nehezebb a szülőknek a gyermekek kedvében járni ebédkészítéskor, hiszen sokan már kifogytak az ötletekből március közepe óta, vagyis amióta a diákok online tanulnak. Már csak egy hónap maradt a tanévből, így az édesanyáknak még nehezebb a dolguk, hiszen újabb otthon töltött hetek következnek, amikor a „mi legyen az ebéd?” kérdésre a „nekem mindegy” vá­­lasz érkezik.

Nyáron is jól jöhet a menüsor

Antal Emese dietetikus megkönnyítve a sütés-főzést a Gyermek az asztalnál című táplálkozási útmutatójából vette elő a nyári egyhetes mintaétrendet. Ahogyan múlt heti cikkünkben az óvodás korosztálynak szánt menüben, úgy ebben is vannak olyan zöldségek, amelyek még nem szerezhetők be. De érdemes eltenni a listát, hiszen a szünidőben is­­mét nagy segítség lehet a változatos étkezéshez.

Ügyeljünk a kalóriára

– A 7–10 éves gyerekek na­­pi energiaszükséglete 1700–2050 kalória ötszöri étkezésre el­­osztva. Ebben az életszakasz­ban a test évente 9–12 centimétert nő, a testtömeg 3-4 kilogrammal gyarapodik. Né­­hány hetes távlatban is fontos figyelembe venni a fejlődő szervezet igényeit – hívta fel a figyelmet a szakember.

A TÉT Platform szakmai ve­­zetője és kollégái által összeállított menüsorból ezúttal a hétfői ebéd receptjeit hoztuk segítségül. Ez nem más, mint a joghurtos meggyleves és az olasz csirkecomb petrezselymes barna rizzsel, valamint párolt zöldbabbal.

Joghurtos meggyleves

Hozzávalók: 2 üveg magozott meggybefőtt, 5 deciliter meggyes joghurt, 3 deciliter habtejszín, porcukor. Elkészítése: az egyik üveg meggyet botturmix segítségével pürésítjük, hozzákeverjük a joghurtot és a másik üveg meggyet, majd tálalásig hűtőben tároljuk a levest. Porcukorral felverjük a tejszínt, és a habot a leves tetejére kanalazzuk, így tálaljuk.

A hűsítő meggyleves most befőttből, nyáron nyers gyümölcsből is elkészíthető. FOTÓ: DREAMSTIME

Olasz csirkecomb négy személyre

Hozzávalók: 4 nagyobb csirkecomb (80 dkg), 2 nagy fej vö­­röshagyma, 2-4 gerezd fokhagyma, 80 dekagramm paradicsom, 3-4 szál bazsalikom, 10 dekagramm füstölt, szeletelt bacon, 1 babérlevél, fél deciliter olaj, 10 dekagramm paradicsompüré, bors, só.

Elkészítése: A csirkecombokat megmossuk, bedörzsöljük sóval. A vö­­röshagymákat felkarikázzuk, a paradicsomot 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, aztán meghámozzuk, és felszeleteljük. A bazsalikomot leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük, néhány kivételével finomra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Közben a jénait kibéleljük a szalonnaszeletekkel és a hagymával, belefektetjük a csirkecombokat, majd betakarjuk a maradék hagymával és a paradicsommal. Meghintjük borssal, hozzáadjuk a fokhagymát és a babérlevelet, meglocsoljuk az olajjal, lefedjük, és a sütőben puhára pároljuk kö­rülbelül egy óra alatt.

Ezt követően a hagymával és a paradicsommal együtt leöntjük a hús levét egy lábasba, a húst a szalonnával pedig visszatesszük sülni 15-20 percre, amíg aranybarna színe lesz. A babérlevelet dobjuk ki. A lábasban lévőkhöz adjuk hozzá a paradicsompürét, a ba­­zsalikomot, majd fedő nélkül mártás sűrűségűre forraljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a hús tetejére tegyünk a mártásból.

Köretnek

A barna rizst főzzük puhára enyhén sós vízben. Közben vág­­juk apróra a petrezselymet, kevés olajon forgassuk át, majd keverjük hozzá a megfőtt rizshez.

300 gramm zöldbabot szűrőben mossunk meg, vágjuk le a végeit. Hevítsünk fel egy kevés olajat, majd 4-5 perc alatt pároljuk puhára a babot, amit közben sózzunk és borsozzunk meg.

A zöldbabban megtalálható a B1-, B2- és a C-vitamin, ráadásul az
élelmirost-tartalma is jelentős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában