2020.05.20. 20:26
Karanténkonyha: mit egyen a kisiskolás?
Meggylevest, olasz csirkecombot ízletes körettel – például ebédre ezt készíthetünk a gyermekeknek. Fontos, hogy változatos legyen a kisiskolások étrendje is, naponta pedig 1700–2050 közötti kalóriamennyiséget vigyenek be a szervezetükbe.
A hűsítő meggyleves most befőttből, nyáron nyers gyümölcsből is elkészíthető. FOTÓ: DREAMSTIME
Egyre nehezebb a szülőknek a gyermekek kedvében járni ebédkészítéskor, hiszen sokan már kifogytak az ötletekből március közepe óta, vagyis amióta a diákok online tanulnak. Már csak egy hónap maradt a tanévből, így az édesanyáknak még nehezebb a dolguk, hiszen újabb otthon töltött hetek következnek, amikor a „mi legyen az ebéd?” kérdésre a „nekem mindegy” válasz érkezik.
Nyáron is jól jöhet a menüsor
Antal Emese dietetikus megkönnyítve a sütés-főzést a Gyermek az asztalnál című táplálkozási útmutatójából vette elő a nyári egyhetes mintaétrendet. Ahogyan múlt heti cikkünkben az óvodás korosztálynak szánt menüben, úgy ebben is vannak olyan zöldségek, amelyek még nem szerezhetők be. De érdemes eltenni a listát, hiszen a szünidőben ismét nagy segítség lehet a változatos étkezéshez.
Ügyeljünk a kalóriára
– A 7–10 éves gyerekek napi energiaszükséglete 1700–2050 kalória ötszöri étkezésre elosztva. Ebben az életszakaszban a test évente 9–12 centimétert nő, a testtömeg 3-4 kilogrammal gyarapodik. Néhány hetes távlatban is fontos figyelembe venni a fejlődő szervezet igényeit – hívta fel a figyelmet a szakember.
A TÉT Platform szakmai vezetője és kollégái által összeállított menüsorból ezúttal a hétfői ebéd receptjeit hoztuk segítségül. Ez nem más, mint a joghurtos meggyleves és az olasz csirkecomb petrezselymes barna rizzsel, valamint párolt zöldbabbal.
Joghurtos meggyleves
Hozzávalók: 2 üveg magozott meggybefőtt, 5 deciliter meggyes joghurt, 3 deciliter habtejszín, porcukor. Elkészítése: az egyik üveg meggyet botturmix segítségével pürésítjük, hozzákeverjük a joghurtot és a másik üveg meggyet, majd tálalásig hűtőben tároljuk a levest. Porcukorral felverjük a tejszínt, és a habot a leves tetejére kanalazzuk, így tálaljuk.
Olasz csirkecomb négy személyre
Hozzávalók: 4 nagyobb csirkecomb (80 dkg), 2 nagy fej vöröshagyma, 2-4 gerezd fokhagyma, 80 dekagramm paradicsom, 3-4 szál bazsalikom, 10 dekagramm füstölt, szeletelt bacon, 1 babérlevél, fél deciliter olaj, 10 dekagramm paradicsompüré, bors, só.
Elkészítése: A csirkecombokat megmossuk, bedörzsöljük sóval. A vöröshagymákat felkarikázzuk, a paradicsomot 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, aztán meghámozzuk, és felszeleteljük. A bazsalikomot leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük, néhány kivételével finomra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Közben a jénait kibéleljük a szalonnaszeletekkel és a hagymával, belefektetjük a csirkecombokat, majd betakarjuk a maradék hagymával és a paradicsommal. Meghintjük borssal, hozzáadjuk a fokhagymát és a babérlevelet, meglocsoljuk az olajjal, lefedjük, és a sütőben puhára pároljuk körülbelül egy óra alatt.
Ezt követően a hagymával és a paradicsommal együtt leöntjük a hús levét egy lábasba, a húst a szalonnával pedig visszatesszük sülni 15-20 percre, amíg aranybarna színe lesz. A babérlevelet dobjuk ki. A lábasban lévőkhöz adjuk hozzá a paradicsompürét, a bazsalikomot, majd fedő nélkül mártás sűrűségűre forraljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a hús tetejére tegyünk a mártásból.
Köretnek
A barna rizst főzzük puhára enyhén sós vízben. Közben vágjuk apróra a petrezselymet, kevés olajon forgassuk át, majd keverjük hozzá a megfőtt rizshez.
300 gramm zöldbabot szűrőben mossunk meg, vágjuk le a végeit. Hevítsünk fel egy kevés olajat, majd 4-5 perc alatt pároljuk puhára a babot, amit közben sózzunk és borsozzunk meg.