Friss hírek

2020.05.08. 12:29

Újra járhatnak templomba az emberek szombat estétől

Kiss-Rigó László rendelkezése, levele a papok felé.

Kedves Paptestvérek!

A koronavírus járvány okozta vészhelyzetben átléptünk a védekezés második szakaszába. A Szeged-Csanádi Egyházmegyében ez többek között azt jelenti, hogy 2020. május 9-én estétől ismét lehetőség van templomainkban az eukarisztia, a szentmise ünneplésére a hívő közösség részvételével, a polgári hatóságok előírásainak betartásával.

Különösen a következőkre hívom fel a figyelmet:

- A szenteltvíztartó legyen üres, száraz, gyakran fertőtlenített (mivel sokan gépiesen, rutinból is hozzáérhetnek).

- A templom bejáratánál kézfertőtlenítésre alkalmas szer legyen elhelyezve.

- 65 év feletti hívek nincsenek „eltiltva”, de lehetőleg ne vegyenek részt a szentmisén saját érdekükben és a közösség védelmében. Ajánljuk a 65 év feletti híveknek, hogy kérjenek meg egy családtagot, szomszédot vagy ismerőst, hogy képviselje őket a szentmisén.

- A szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentés továbbra is érvényben van mindenki számára.

- Szájmaszk használata kötelező (a pap és a kántor kivételével).

- Lehetőleg minél kevesebb közösségi ének legyen a szentmisén.

- Csak minden második padot vagy széksort használják, megfelelő (2 m) távolság betartásával. Szorosan egymás mellett csak az egy háztartásban élők üljenek.

- Az áldoztatás csak kézbe történhet, úgy hogy az áldoztató ne érjen az áldozó kezéhez. Az áldoztatónak szájmaszkot kell viselnie áldoztatáskor (a papnak is). Az áldoztató áldoztatás előtt és után fertőtlenítse a kezét (világi áldoztató és a pap is).

- Perselyezés ne legyen, az adományokat a szentmise végén a kijárat közelében elhelyezett gyűjtőládába vagy kosárba tegyék a hívek. Érdemes ott a plébánia bankszámlaszámát feltüntető lapokat is elhelyezni, mely rámutat a banki átutalás lehetőségére.

- Az általános feloldozás továbbra is lehetséges, akár a szentmise bevezető, bűnbánati részében is, ott viszont tilos, ahol televíziós, vagy internetes közvetítés van.

- A szentmisében az Úr imáját követően a béke jele ne a kézfogás legyen, hanem az egymás felé történő fejhajtás. Erre mindig előre hívjuk fel a figyelmet.

- Ahol a körülmények lehetővé teszik (különösen ahol a nyári időszakban egyébként is szokás) az időjárás függvényében lehetőség szerint szabadtéren legyen a szentmise a

biztonsági előírások betartásával.

- Temetéseken a ravatalozó használata továbbra is tilos. A ravatalozó előtt amennyiben elegendő szabad terület van, lehet végezni a szertartást a védőtávolság betartásával. A sírnál is hívjuk fel a figyelmet a megfelelő távolság megtartására.

- A járványhelyzetre vonatkozó többi rendelkezés változatlan.

Szeged, 2020. május 8.

Dr. Kiss-Rigó László

püspök

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában