Mentsük-e a gidát, fiókát

2020.06.09. 15:02

Nem biztos, hogy árva

Sok madárfióka, őzgida, más, vadon élő állatkölyök kerül szakemberekhez ebben az időszakban. A fészekhagyó madarak, az őzgidák nem biztos, hogy bajba kerültek: gondoljuk át a helyzetet, mielőtt mentenénk.

Farkas Judit

A kis kuvik testvérei már elhagyták az odút, hamarosan ő is követi a többieket.

Fotó: Török János

Májusban, júniusban az erdőben, de akár a kertben is sok madárfiókával, állatkölyökkel találkozhatunk. Évről évre sok fiatal állat kerül ilyentájt szakemberekhez: állatvédőkhöz, természetvédelmi mentőközpontokba. Pedig nem minden madárfiókánál, állatkölyöknél jelent bajt, ha magányosan ta­láljuk.

A Magyar Madártani Egyesület közleményéből kiderül: áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, rengeteg bejelen­tést kapnak megmentendő ma­­darakról. Pedig a fészekhagyó madarak fiókáinál – ilyen például a házi rozsdafarkú, a fekete rigó – természetes vi­­selkedés, hogy repülni még nem tudnak, de már távoznak a fészekből. A szülők tovább etetik őket. Fészekbe visszatenni akkor kell a madarat, ha még csupasz vagy tokos. Ha a madár sérült, vérzik, vagy a szülők két órán belül nem térnek vissza etetni, akkor érdemes szaksegítséget kérni.

A kis kuvik testvérei már elhagyták az odút, hamarosan ő is követi a többieket.
Fotó: Török János

A földön talált ép kis baglyokat a legjobb visszarakni a legközelebbi fa ágára. Az MME közleményében arról is szó esik: csak a végveszélyben lévő fajok esetében van szükség minden fészekalj megmentésére.

Évente átlagban 100-200 fió­­kát, kölyköt visznek be eb­­ben az időszakban a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi mentőközpontjába – tudtuk meg Veprik Róberttől, az állatkert igazgatójától.

Az elárvultnak vélt őzgidák alkotják az egyik csoportot – a gidákat felnevelik. Ha már ember hozzáért, az anyja többé nem gondozza – viszont ha egyedül hever, le­­het, hogy a közelben van az anyja, és miattunk nem mer odamenni hozzá. A vadaspark igazgatója szerint az emberek jó szíve látszik abban, hogy nem hagyják sorsukra az állatot, és hogy valóban bajban van-e, azt sokszor a szakértő is nehezen dönti el.

A tanács az: átgondoltan tegyük, amit teszünk. Persze ha egyértelmű a helyzet – a gida láthatóan sérült, megfogták a kutyák, megsimogatták a gyerekek –, menteni kell, máskülönben halálra van ítélve. Ott­­hon felnevelni ne próbáljunk gidát: vadon élő állat tartása be­­jelentésköteles, és a felnőtt őzbak veszélyes. A természetben elmenekül, de a háznál tartott súlyosan megsebezheti az embert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában