Nem vonult le még az árhullám

2020.06.28. 15:00

Víz borítja a szabadstrandokat

A mindszenti szabadstrandon a következő hét elején számítanak a Tisza tetőzésére, várhatóan a teljes partot elárasztja a folyó. Makónál az áradó Maros miatt a napozó és a kalandpark egy része is víz alatt. 

Szabó Imre és Tábori Szilvia

A mindszenti szabadstrandon még árad a Tisza. FOTÓ: TÁBORI SZILVIA

Mindszent

A gát felől tölti fel majd az árteret a Tisza a mindszenti szakaszon. A szabadstrandot üzemeltető Mindszenti Városgazda Nonprofit Kft. vezetője, Pataki Sándor kérdésünkre el­­mondta: hétfői vagy keddi te­­tőzésre számítanak, hat és fél méteres vízállással. Várhatóan a játszótér alatt áll meg az emelkedés. A magasabban fekvő fürdőző terület ilyenkor ugyan szárazon marad, ám az odavezető bekötőutat elárasztja a megemelkedő folyó.

A mindszenti szabadstrandon még árad a Tisza. FOTÓ: TÁBORI SZILVIA

A vízügyi előrejelzések zömében a következő négy-öt napot határozzák meg, a további esőzésekkel változhat a helyzet. A strand üzemeltetője úgy látja, az árhullám július közepéig fel­­tehetően akadályozza a fürdőzést. Amint Tokajnál apad a folyó, onnantól nyolc-tíz nap után sejtik az ár levonulását a térségben.

A lassú visszavonulás után inkább homokos, a hirtelen szintcsökkenéssel viszont inkább iszapos üledéket rak le a folyó. Utóbbi után több munkával takarítják le a partszakaszt. Az uszadékot a folyó a túlpartra hordja, így ezen az oldalon ezzel nem kell számolniuk. A tereprendezés után az ÁNTSZ munkatársai vízmintát vesznek, és csak ezután nyithatják meg is­­mét a strandot. Pataki Sándor úgy fogalmaz: bár a nyári árhullámra számítottak, az idei rendkívülinek mondható. A pár óra alatt lehulló, akár harminc milliméteres csapadék nem ne­vezhető szokványosnak.

Makó

A Maros szintje a makói strand­­nál pénteken megint ma­­ga­­­sabb lett egy kicsit. A napozót ismét víz borítja, sőt, még a kalandpark egy része sincs szárazon. Beigazolódott, hogy a folyó vízgyűjtő területén az utóbbi pár napban esett eső még képes emelni a vízszinten. Ilyen körülmények között, bár a jó idő sok nézelődőt, büfévendéget csábított a partfürdőhöz, természetesen, szó sem lehet fürdésről, úszásról, lubickolásról. Az erre figyelmeztető tábla is vízben áll.

A napozót ismét víz borítja, sőt, még a kalandpark egy része sincs szárazon. Fotó: Szabó Imre

– Ha a víz elvonul, utána még lesz dolgunk bőven, mielőtt csobbanhatnának a vendégek– mondta Szűcs Gábor, az üzemeltető városgazdálkodási divízió vezetője. A víz visszahúzódása után a most még el­­öntött területeket meg kell tisztítani a sártól, de például a fürdőhelyet is ki kell jelölni bójákkal, a vízből pedig mintát kell vennie a közegészségügyi szakhatóságnak. Akkor nyithat hivatalosan a strand, ha ennek az eredménye is megfelelő. A víz jelenlegi állását látva erre még biztosan heteket kell várni. A hangulatos üdülőövezetben található Maros-parti strand egyébként nagyon népszerű. A közelében lombkoronasétány, a területén pedig gyerekek és felnőttek számára is használható kalandpark van, de különböző sportolási lehetőségeket is kínál. A strandra belépőjegy váltása nélkül mehetünk be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában