Fennállhat a zaklatás vétsége is

2020.07.12. 08:02

A kíváncsi drónos szemek sérthetik a magánélethez való jogot

Drónok repülnek be az újszegedi kertekbe, olvasónk arra panaszkodott: a telke fölött kameráztak. Az alacsony műveleti magasság sértheti a magánélethez való jogot, fennállhat akár a zaklatás és a személyes adattal való visszaélés is.

F.J.

Szeged Dóm tér Drón reptetése Fotó: Török János

Fotó: Török János

Újszegedi olvasónk pa­naszolta: többször előfordult az utóbbi időben, hogy házuk kertjébe drón repült, és nem mondhatni, hogy magasan. Körbenézett a szomszéd telkeken is, megállt a diófa fölött, körbekamerázott.

Olvasónk sze­­retné tudni, szabályos-e, hogy a magánterületén megfigyelhetik, felvételeket készíthetnek róla, és mit tehet ellene.

A Drónpilóták Országos Egyesületének vezetője publikált ko­­rábban írást a témában az egyesület honlapján. Kiderült: ha alacsony műveleti magasságban repül a pilóta lakott terület felett, hozzájárulhat a magán­élet, a családi élet, az otthon és a kapcsolattartás tiszteletben tartásához fűződő jog megsértéséhez – akkor is, ha van légtérhasználati engedélye.

Lakott területen 30 méter alatt nem repülhet a drón, különben feljelentik.
Fotó: Mészáros János

A sértett eljárást kezdeményezhet a Nemzeti Adatvédelmi és Információ­szabadság Hatóságnál vagy bíróságnál. Fenn­­állhat a zaklatás vétsége is, ami miatt feljelentést tehet, de ehhez az kell, hogy a bíróság megállapítsa: a pilóta abból a cél­­ból háborgat valakit rendsze­resen vagy tartósan, hogy megfélemlítse, magánéletébe, mindennapi életvitelébe önkényesen beleavatkozzon. Személyes adattal visszaélés is szóba kerülhet.

A neve elhallgatását kérő ta­­pasztalt Csongrád megyei drónpilóta szerint 5-6 méter az a magasság, ahonnan értékelhető felvételeket lehet készíteni személyekről, vagyontárgyakról, a megengedett műveleti ma­­gasság lakott terület fölött 30 méter. A saját telkén bárki reptethet drónt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában