Szeged

2020.07.02. 15:32

A klinikai központ elnöke szerint van okuk az ünneplésre

A Semmelweis-nap kapcsán értékelte az elmúlt három hónapot a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. Lengyel Csaba szerint a dolgozók többségéből a legjobbat hozta ki a veszélyhelyzet, hiszen olyan képességeik is megmutatkoztak, amik egyébként nem kerültek volna felszínre.

K. A. R.

A veszélyhelyzet alatt sok erőn felül teljesítő munkatárssal találkozott a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. FOTÓ: BOBKÓ ANNA

A világjárvány okozta kihívásra az egészségügyi ellátórendszer mellett a társadalom részéről is megfelelő volt a válasz, ezért van okunk az ünneplésre – jelentette ki a Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke az egyetem Semmelweis-napi közleményében. Az elnök szerint a július elsejei ünnep nem csak az orvosoké és a szakdolgozóké.

Kreativitás kellett

– Ide sorolhatók még a műszakiak, a számítástechnikai, a humánpolitikai és a jogi szakemberek, a logisztikában és igazgatásban részt vevők és még sorolhatnám, akik mind óriási felelősséget vállaltak magukra, hogy a koronavírus-járvány kitörésekor együttesen egy olyan feladatot oldjanak meg, amire ez idáig még soha nem volt példa. Nemcsak szakmai felkészültségre és lelkierőre volt szükség, hanem nagyfokú kreativitásra is. Rendkívül rövid alatt kellett olyan megoldásokat találnunk, ami döntő jelentőségű volt a járványhelyzet sikeres kezelésében – emelte ki Lengyel Csaba.

A veszélyhelyzet alatt sok erőn felül teljesítő munkatárssal találkozott a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. FOTÓ: BOBKÓ ANNA

Átalakítások

A járvány megelőzésének a kezelését, a logisztikáját és a kommunikációját éppúgy meg kellett szervezni, mint a klinikai központ felkészítését egy esetleges válsághelyzetre, hogy a betegek mellett az egészségügyi dolgozók is biztonságban lehessenek.

– Ki kellett építenünk egy nagy méretű fertőzőegységet, amely minden szempontból megfelel a járványügy legszigorúbb előírásainak. Az új Járványügyi Ellátó Központnak rendelkeznie kellett megfelelő zsilipekkel, intenzíves és képalkotó háttérrel, a szükséges oxigénellátással, valamint biztonságos megközelíthetőséggel. Mindez a járvány kitörése előtt nem állt rendelkezésre, és ennek megteremtése óriási erőket mozgatott meg – részletezte.

Csapatépítő hatás

Lengyel Csaba szerint a járványhelyzetben a dolgozók olyan tulajdonságait, képességeit ismerhette meg, amire szerinte egy ilyen kiélezett helyzet nélkül soha nem lett volna lehetősége.

– A járványhelyzetnek megfelelő új betegutak megszervezésére éppúgy gondolok, mint a megfelelő munkabeosztáshoz szükséges tartalékosok megszervezésére, a folyamatosan jelentkező nehézségekre való szupergyors reagálásra, a rezidensek példamutató lelkesedésére – értékelt az elnök.

Emellett a távoli adatátviteli rendszer eszközei, a telekommunikációs csatornák olyan formái nyíltak meg, amelyeknek hosszú távon lesz hatásuk és szerepük a betegellátás rendszerében, hiszen ezzel energiát, pénzt és időt spórolnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában