Nem feltétlenül luxus a vitorlázás, ha barátokkal megy az ember

2020.07.26. 14:00

A magyar tenger megyei szerelmesei

Nem feltétlenül luxus a vitorlázás, de azért nem árt, ha kellően vastag pénztárcával vág neki a habok szelésének a magyar tenger szerelmese. A siófoki kikötőben jártunk, ahol nem ritka a rongyrázás, egy olimpikon hajóját is megcsodáltuk, és két Csongrád-Csanád megyei egykori rendőrrel is összefutottunk, akik ma már lelkes matrózok.

Arany T. János

Árva László már évek óta Siófokon él, gyerekkorában a Maroson szeretett bele a vízbe. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Szerényen, kisebbrendűségi komplexussal küzdve léptünk be a belépőkártyával védett siófoki kikötőbe kísérőnkkel, Árva Lászlóval, hiszen tisztában voltunk fotóriporter kollégámmal azzal, hogy itt kettőnk egyéves fizetésével sem jutnánk messzire. A parkolóban álló luxusautókból elegáns emberek szálltak ki, a jólétben élőkre jellemző könnyedséggel, kisimult arcukon állandó, halvány mosollyal.

Hosszú út a Balatonig

– 2010-ben voltam itt nyaralni, megismerkedtem valakivel, és rajta keresztül belecsöppentem a családi vállalkozásba – kezdte a makói származású Árva László, aki most nyaralók bérbeadásából él. Hosszú út ve­­zetett számára a magyar tengerig, a honvédségnél kezdett mint baleseti helyszínelő, majd dolgozott a Szegedi és a Makói Rendőrkapitányságon is.

– Gyerekkorom óta vitorlá­zok, a Maroson nőttem fel, hor­­gásztam, kajakoztam – me­­sélte ahogy közeledtünk a hajójához.

Vitorláshajók a siófoki kikötőben. Fotó: Török János

Még nincs benne az árbóc

– Július van, és még nincs az árbóc a hajóban – méltatlankodott szégyenkezve, mintha bármit is értenénk a hajózáshoz, ami nem olcsó hobbi, ismerte el, majd beavatott minket a részletekbe. 250 ezertől indul a kikötőben a bérleti díj, az ő helye 430 ezer forint a szezonban, ami április elsejétől november elsejéig tart.

A hajók ára olyan 500 ezer forintnál kezdődik, és ahogy ilyenkor szokás, a határ a csillagos ég. Az övé egy Rebell tú­­ravitorlás.

Zárt közösség

– Ez egy zárt közösség – súgta, majd megmutatta Siófok legnagyobb szórakozóhelyeinek tulajdonosát, amint a hajóját mosta. Láttuk Pomucz Tamás Európa-bajnok vitorlázó, olimpikon, edző tekintélyes vitorlását is.

– Kényszervétel volt – mu­tatta sajátját, és hozzátette, olyan nehéz helyet kapni a ki­­kötőben, hogy csak hajóval együtt jutott hozzá tavaly.

Katonaként szerette meg

Zsolczai István szakpszicholó­gus, a megyei rendőr-főkapi­tányság volt alezredese katonatisztként, Keszthelyen sze­­retett bele a hajózásba még a nyolcvanas évek végén, ami annyira komoly szenvedélyévé vált, hogy az utóbbi néhány évben jól összeszokott baráti társasággal Horvát- és Görögországban is rendszeresen hajóznak.

Árva László már évek óta Siófokon él, gyerekkorában a Maroson szeretett bele a vízbe. Fotó: Török János

– A 2010-es évek elején kezdtünk többen 30 lábas hajót bé­­relni, amiben már volt nappa­­li, vécé, konyha, amit akkor na­ponta 30 ezer forintért adtak. Hatan elvoltunk rajta, így megoszlottak a költségek – mesélte.

Zadarban vizsgázott

Bár Zsolczai imádja a Balatont, aminek az évek során minden szegletét bejárta, egy idő után felmerült bennük az ötlet, mi lenne, ha tengeren is hajózná­nak. Az ötletet tett követte, Za­­darban levizsgázott, és 2015-től a tengeren is vitorláznak.

– Vannak, akik társadalmi státuszukat fejezik ki a hajóval, de ez csak akkor luxus, ha egyedül megy az ember, társasággal megfizethető – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában