Felszámolás alatt a szőregi szövetkezet

2020.07.08. 15:02

Bajban vannak a rózsatermelők

Nem lesz hová leadniuk a megtermesztett rózsát a termelőknek ősszel, ha felszámolják a szőregi szövetkezetet. Senki sem siet a hungarikummal foglalkozó gazdák és az Áfész megmentésére.

Kiss Anna

Pár száz tő maradt az udvaron. Hónapok óta nincs, aki gondozza.

Fotó: Török János

Rendesen rájár a rúd a rózsatermelőkre Szőregen, hiszen a vírushelyzet miatt nem tudták megünnepelni idén a virágok királynőjét, valamint azt, hogy májusban hungarikummá nyil­­vánították a rózsát. Ennél vi­­szont sokkal nagyobb a baj: felszámolás alatt van a Szőregi Virág-Dísznövény Áfész, amit senki sem szeretne megmenteni.

A szövetkezet 2017-re adósodott el. Meszlényi Ferenc 2017. május 27-én lett elnök, ezután nem sokkal később derült fény arra, hogy a béreket évek óta hitelből rendezi az elnökség.

Pár száz tő maradt az udvaron. Hónapok óta nincs, aki gondozza.
Fotó: Török János

3 éve adósodtak el

– 122 millió forintos hitellel vettem át az Áfészt, tartalékképzés pedig nem volt, ami megalapozhatta volna a következő 10-15 évet. A 2017-es és a 2018-as évet még kihúztuk, sőt, az utóbbi év­­ben nagyobb eladásszámot produkáltunk, mint az egyik európai hálózattal rendelkező barkácsáruházlánc. Tavaly nyáron viszont már egyre inkább érzékeltük, hogy gond van. Az előbbi vezetés azért nem érzékelte mindezt, mert volt 200 tag, akik évente 1,2 millió rózsát termeltek, ez 100-120 millió forintot jelentett. A tagoknak ősszel a 20 százalékot fizették ki, a má­­sik részt pedig csak tavasszal rendezték, így volt miből gazdálkodni. Az évek során viszont a tagok száma 20-30 családra csökkent, így évente csak 200-300 ezer tővel tudtunk számolni – részletezte.

Nincs segítség

Meszlényi Ferenc szerint az is probléma, hogy a hungarikum címet, amit még 2018-ban kérelmeztek, nem kapták meg 2019-ben.

– Köztudott, hogy ezeknek az értékeknek a támogatására van egy keret, ezzel segítik a fennmaradásukat, erre jó példa a szegedi paprika. Ha tavaly hungarikummá vált volna a szőregi rózsa, akkor mi is kérhettünk volna anyagi segítséget ebből a keretből. Jelenleg nincs gazdája a szövetkezetnek, az önkormányzat sem tesz a megmentéséért. Pedig szükség lenne arra, hogy fennmaradjon, hogy az a 20-30 család életben maradjon. A termelést koordinálni kell, így tudják a termelők, hogy milyen fajtákat érdemes termeszteni, szaporítani – hangsúlyozta lapunknak a Szőregi Virág-Dísznövény Áfész elnöke.

Kong az ürességtől a csomagolóbázis. Fél éve itt még sorban álltak a rózsatövek.
Fotó: Török János

Ősszel lesz baj

Hozzátette, emellett csak egy olyan szervezet tudja ellátni a koordinátori feladatokat, ami­­nek van hatalmas hűtője, csomagológépe és csomagoló­bázisa, valamint megfelelő szakértelemmel rendelkezik.

Nem milliárdokra van szüksé­gük a folytatáshoz, hiszen a körülbelül 250 millió forintos követeléseket ki tudják fizetni, a folytatáshoz nincs elég pénzük. Olyan űr keletkezett most Szőregen, amivel a termelők szeptemberben szembesülnek majd, mert nem lesz hová le­­adniuk a megtermelt rózsát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában