Programok a Somogyiban

2020.07.16. 11:22

Barangolás a régi Szabadkán és a szabad művészetek antik világában

Többek között ezeket a programokat kínálja nekünk a szegedi Somogyi Könyvtár, de irodalmi kvízzel és Emlékkönyvtár-kiállítással is várja az érdeklődőket. Cikkünkben összegyűjtöttük az intézmény nyári programjait.

delmagyar.hu

Szeged, Somogyi Károly emlékszoba a Somogyi könyvtárban. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

1. Irodalmi villámkvíz

július 1-jétől december 31-ig

A júliustól decemberig tartó játék kérdéseit kéthetente újítják meg, s a helyes megfejtők között minden forduló végén kisorsolnak egy értékes könyvet. A játékba a könyvtár második emeletén található feladatlapok kitöltésével, vagy online is bekapcsolódhatnak az érdeklődők.

Részletek itt.

Papa Éva, szegedi írónő Szabadka szerelmese.
Fotó: Kuklis István

2. És újra felkel a nap, Szabadkai pillanatképek – könyvbemutató, fotókiállítás

július 20. (hétfő), 16.30 óra, Somogyi-könyvtár Rókusi Fiókkönyvtára (Szeged, Vértói út 5.)

Pap Éva szerző beszélgetőtársa Kisimre Ferenc publicista, akinek Szabadkai pillanatképek című fotókiállítását is a program keretében ajánlják az érdeklődők figyelmébe. A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg.

Az eseményről itt olvashatnak bővebben. Az írónővel pedig már mi is készítettünk interjút.

Az Emlékkönyvtár sok kincset rejt.
Fotó: Frank Yvette

4. Emlékkönyvtár-látogatás

július 24. (péntek), 16 óra – Somogyi-könyvtár, 3. emelet, Emlékkönyvtár

Az Emlékkönyvtárban a 43 ezer 701 kötetes alapítványi gyűjteményből látható egy közel 10 ezer kötetes reprezentatív válogatás. A Somogyi-könyvtár birtokában van 36 ősnyomtatvány, amelyek közül 8 hazánkban egyedi példány. Különösen figyelemre méltóak a 16. századi európai nyomdák fa-, illetve rézmetszetekkel illusztrált remekei és a kutatók által is használt Régi Magyarországi Nyomtatványok kötetei.

A részvételi díj 500 Ft, a résztvevők száma limitált, ezért a férőhelyek betöltése érkezési sorrendben történik. A pontos részleteket itt olvashatják.

 

3. Hét szabad művészet – kiállításmegnyitó a Somogyiban

július 23. (csütörtök), 16.30 óra – Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér

Hét szabad művészet címmel rendezi idei nyári kiállítását a Somogyi-könyvtár. A bibliotéka földszintjén megtekinthető tárlat az „Alapítványi Gyűjteményből és a régi állományból válogat, ezúttal az ókorban gyökerező, a középkori egyetemi oktatásban kiteljesedő és a mai napig meghatározó „örökségként” ránk maradt hét szabad művészet könyvészeti emlékeit mutatja be” – olvasható a kiállítás ajánlójában.

A tárlatot Nagyillés János klasszika-filológus, tanszékvezető docens nyitja meg.

A Hét szabad művészet című tárlat október 7-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában