Új szabály vonatkozik rájuk

2020.07.13. 10:28

Ezekre kell mostantól figyelnie, ha taxisofőr

K. A.

Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap A felújítások miatt új helyre (Kossuth utca) költözött a taxiállomás Egerben.

Fotó: Dániel Berán

A személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény módosításával csökkenhet a jogszabálysértések száma, javulhat a taxis szakma társadalmi meg­­ítélése, a szolgáltatások szín­­vonala. A büntetlen elő­élet követelményének törvénybe iktatását a hatóságok mellett a taxis ér­­dekképviseletek is szorgalmazták.

A magyar utasok hathatós védelme mellett az intézkedés ahhoz is hozzájárulhat, hogy a külföldről Magyarországra érkező turisták ne a repülőterek, főpályaudvarok környékén működő taxishiénáktól sze­­rezzék első benyomásaikat hazánkról.

Az új szabályozás nem korlátozza az alapjogot, hiszen kizárólag a szakma végzése szempontjából releváns bűncselekményeket sorolja fel. A közlekedési hatóság a jövőben a bűnügyi nyilvántartási rendszerből kérheti le a járművezetői igazolvány kiadásához szükséges adatokat, az érintettek adminisztrációs terhei így nem nőnek. A módosítás a jelenleg már érvényes, legfeljebb öt évre szóló személyszállítási igazolvánnyal rendelkező járművezetőket csak hosszabb távon érinti, nekik a következő igazolvány kiadásakor kell majd megfelelniük az előírásnak.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. felhatalmazást kap arra, hogy hozzáférhessen a gépjármű-nyilvántartás adataihoz. Ennek köszönhetően már az értékesítéskor meg­győződhet arról, hogy az adott járműre a megfelelő kategóriá­­jú úthasználati jogosultságot váltják-e meg, így a jövőben kizárható lesz, hogy rendszám- vagy kategóriatévesztés miatt pótdíjat szabjanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában