Napszínes

2020.07.23. 14:00

Fontos megelőzni a kórt

A Cinema Cityben levetített ismeretterjesztő dokumentumfilmet Kollár István rendezte, részben személyes érintettség miatt.

K. A. R.

Fotó: Török János

Szegeden is bemutatták szerdán azt a 60 perces magyar fil­­met, ami az Alzheimer-kór fo­­kozatait és a család egészséges tagjaira gyakorolt hatásait mutatja be.

A film utáni beszélgetésen a rendező elmondta, legfőbb célja, hogy megismertesse a be­­tegséget mindenkivel, hogy az emberiség elfogadóbbá váljon a demens betegekkel, hogy megmutassa, orvosszakmailag mit tudnak a kórról, valamint segítséget nyújtson a hozzátar­tozóknak. Nemcsak hazai, ha­­nem nemzetközi szinten is út­­mutató lehet az alkotás az érintetteknek, míg mások sokat tanulhatnak a film szereplőitől, példájukat látva másképp szemlélhetik az életet.

Elsősorban azt szeretné láttatni a filmmel, hogy az emberi élet, az emlékek és a személyiség mennyire mulandó. A vetítésen a Szenior Örömtáncosok is jelen voltak, akik mozgással tesznek a betegség megelőzéséért.

Tegnap látványos bemuta­tóval készültek a nagyérdemű­nek. Egy flashmobot rögtönöztek, ezzel hívták fel a figyelmet a betegségre, valamint arra, hogyan tehetünk ellene, ugyanis a demencia kialakulá­sának kockázata igen magas arányban, 76 százalékkal csökkenthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában