Hivatalosan nem értesültek a vádlott haláláról

2020.07.08. 09:40

Még mindig várni kell a Szeviép-ítéletre

Az ügyész az elsőfokú ítéletben meghozott börtönbüntetés kiszabását kérte a Szeviép-ügy harmadfokú tárgyalásán a Pécsi Ítélőtáblán, az ügyvédek pedig védenceik felmentését indítványozták.

Munkatársunktól

Továbbra is várni kell az ítéletre

Forrás: DM

Ítéletet azonban szerdán sem hoztak, mert az ítélőtáblát hivatalosan senki sem értesítette arról, hogy néhány napja meghalt az egyik vádlott.

A perbeszédekkel folyatódott harmadfokon a Szeviép-ügy a Pécsi Ítélőtáblán. Az ügyész és a védők röviden megismételték azt, amiről eddig már számtalanszor beszéltek. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a harmadfokon eljáró ítélőtábla ugyanazt a büntetést szabja ki, mint az elsőfokú bíróság.

Az elsőfokon eljáró Szegedi Járásbíróság még úgy döntött, hogy börtönbe kell vonulniuk jelentős mértékű tényleges va­­gyoncsökkenést eredményező csődbűntett miatt. Az elsőrendű vádlottat öt év két hónap fogház, a másodrendű vádlottat hat év börtön, a harmadrendű vádlottat pedig öt év két hónap börtönbüntetésre ítélték.

Továbbra is várni kell az ítéletre
Fotó: DM

A Szegedi Törvényszék viszont ezután másodfokon nem bűncselekmény, hanem bizonyíték hiányában mentette fel a három vádlottat. Az ügy ezután került a Pécsi Ítélőtáblára. A mostani tárgyaláson a vádlottak ügyvédei védenceik ártatlanságát hangsúlyozták, és felmentésüket kérték.

Ezután akár jogerős ítéletet is hozhatott volna a Pécsi Ítélőtábla, azonban, ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Szeviép-ügy elsőrendű vádlottja röviddel a tárgyalás előtt elhunyt. Erről viszont hivatalosan senki sem értesítette az ítélőtáblát, így az ítélethozatalt július 30-ra halasztották.

A három férfi volt a vezetője a milliárdos forgalmat lebonyolító gazdasági társaságnak, a Szeviép Zrt-nek. A cég 2009 elejére került nehéz helyzetbe, és április 18-án fizetésképtelenné vált, júniusban pedig csődeljárás indult ellene. A hitelezők kö­­zött nem jött létre csődegyezség, ezért a bí­róság 2010 augusztusában elrendelte a társaság felszámolását.

Körülbelül ötszáz hitelező nyújtotta be az igényét, összesen hatmilliárd forint feletti összegre, és csődbűncselekmény gyanújával nyomozás indult. Végül 2015-ben vádat emeltek három cégvezető ellen.

A vállalat csődje miatt számos kisvállalkozás ment tönkre, és személyes tragédiák is történtek.

- A férjemmel sajnos már nem tudnak beszélni, három éve halt meg rákban, a bánat vitte el – mondta lapunknak korábban a szegedi Molnár Istvánné. Az asszony férje kisvállalkozóként került a Szeviép közelébe, egy IFA-val hordott kavicsot még a szegedi villamosvonal-rekonstrukció alatt.

Ennek vetett véget a Szeviép. A cég csaknem 400 ezer forintot nem fizetett ki a családnak, ami nekik komoly kiesést jelentett.

- Szegénykém, amikor már nagyon beteg volt, azt mondta, hogy csak addig meg ne haljon, amíg nem kapjuk meg a pénzt. De nem tudta megvárni – mondta az elsőfokú ítélet után Molnár Istvánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában