Igazi különlegesség

2020.07.29. 10:30

Havasi sarlósfecske költ Vásárhelyen

A kucsmás sármányos korábbi makói felbukkanása után újabb különlegességet figyeltek meg a térségben. Egy helyi madarász a szintén mediterrán területen fészkelő havasi sarlósfecskét észlelte egy tízemeletes bérház egyik ablakában.

T.Sz.

a mediterrán területeken, sziklás terepeken költő havasi sarlósfecske a vásárhelyi tízemeletes bérház egyik ablakánál fészkel. Fotó: Gyarmati Gábor

Egy vásárhelyi tízemeletes bérház hetedik szintjére, az ablak feletti repedésbe és a szomszédos redőnydobozba fészkelt a mediterrán térségekre jellemző havasi sarlósfecske. A térségben olyannyira ritkaság, hogy szerte az országból érkeztek megfigyelők. A különleges madárfajra vér­­cseszerű hangja miatt először egy helyi madarász, Gyarmati Gá­­bor figyelt fel.

A kezdeti három példány mellett később újabbakat is láttak. A havasi sarlófecskét Magyarországon az elmúlt évtizedekben csak párszor észlelték, akkor is csak egy-két magasan átrepülő egyedet láttak. A térségben ugyanis bizonyítottan nem költ a me­­diterrán területeket és magashegységeket kedvelő madárfaj. Ám viselkedése és megjelenésének időszaka is költési hajlandóságára utal.

a mediterrán területeken, sziklás terepeken költő havasi sarlósfecske a vásárhelyi tízemeletes bérház egyik ablakánál fészkel. Fotó: Gyarmati Gábor

Kérdésünkre ezt a Vásárhe­lyi Természetvédelmi Egyesü­let munkatársa, Verseczki Ni­­koletta madárgyűrűző is megerősítette. Hozzátette: biz­­tosra nem mondható, de vi­­szonylag egyértelmű jeleket mutatnak; valószínűleg az ab­­lak feletti repedésbe bebújva költenek. A különleges madárfajról elmondta, hogy szórványos eseti megfigyeléseken kívül nem volt rá példa, hogy ennyire stabilan ugyanazon helyen maradjanak. A havasi sarlósfecske főként sziklafal re­­pedéseiben fészkel, sziklás terepen költ, de alkalmazkodó az ember alkotta mesterséges élőhelyekhez is.

– Nem ez az első eset, hogy a madárfajok új élőhelyeket hó­­dítva terjeszkednek. Makó mellett észleltek kucsmás sármányost, amely szintén mediterrán területeken fészkel. A havasi sarlósfecske megjelenése Vásárhelyen igazi szenzáció.

A közelmúltban Vásárhely mellett például Debrecenben is megfigyelték a havasi sarlósfecske több példányát is a helyi madarászok. Ott egy gabonatárolónál mozognak, és mutatnak többek között költésre utaló viselkedést.

Címkék#fecske

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában