Leendő egyetemistáknak

2020.07.25. 18:23

Hogy jutok el? – Tömegközlekedési kisokos Szegeden

Megéri tömegközlekedni Szegeden, hiszen gyorsan és egyszerűen eljuthatunk a legtöbb helyre.

delmagyar.hu

Szeged, 20190826. Klímák működnek-e a tömegközlekedési járműveken? Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Mindenekelőtt, a városban érvényes aktuális tömegközlekedési menetrendről és az esetleges változásokról a Szegedi Közlekedési Társaság honlapján és Facebook-oldalán érdemes tájékozódni.

Mire szállhatok fel ha vonattal vagy busszal érkezek Szegedre?

Amennyiben nem autóval érkezünk a napfény városába, úgy valószínűleg a buszpályaudvar – közismertebb nevén a Mars tér – vagy a vasútállomás lesz a „leszállónk”. A Mars tér nemcsak a helyközi, hanem a helyi autóbusz-közlekedés középpontja is. A tér öt különböző részéről indulnak helyei járatok: az autóbusz-állomásról, az üzletsortól, a Szent Rókus térről, a Mikszáth Kálmán utcáról és a Mars téri piac elől is.

Hosszú utat tesz meg a 71-es busz: Újszeged kertvárosából egészen a város pereméig, az Öthalmi Kollégiumokig közlekedik. Fotó: Frank Yvette

A buszállomáson többek között felszállhatunk a 21-es buszra, valamint 70-es buszjáratcsoporta, de még az 5-ös, 7-es, 9-es és 19-es trolira is. Ezek mind érintik a központi Széchenyi teret, sőt az 5-ös és 7-es Újszegedre is átmegy.

A villamosok a pályaudvartól – a központot érintve – egészen Szeged másik végéig közlekednek.
Fotó: Karnok Csaba

A pályaudvarról legtöbben az 1-es és 2-es villamosra szállnak fel, ez a központon keresztül egészen a Plazáig, valamint Makkosházáig kivisz bennünket. A 21-es busz is hasznos lehet, hiszen az az Alsóvárost, a nagykörutat, a Csongrádi sugárutat és Tarjánt is érinti. Szintén a pályaudvarról indul a 90-es busz, amely szinte kört ír le Szegeden belül. Vele eljuthatunk a Károlyi koliba, Makkosházára, Tarjánba, a Csillag térre, majd Újszegedre átérve a Temesvári körútra.

Minden út a központba vezet

Legalábbis a legtöbb. Jópár busz, troli és az összes villamos is áthalad Szeged szívén. Az egyetemisták számára talán a legfontosabb központi járatok az 1-es, 2-es, 3-as és 4-es villamosok, a 8-as és 10-es trolibusz és a 20-as busz.

A 9-es troli végigviszi utasait többek között a Felső-Tisza parton és a Csongrádi sugárúton is. Végállomása a Vér-tó. Fotó: Török János

Az 1-es és 2-es villamossal a Széchenyi térre és a Honvéd térre is eljuthatunk ahonnan már csak néhány lépés a Természettudományi és Informatikai Kar, de itt van a Dóm tér is, ahol a gyógyszerész laborok és a Gál Ferenc Hittudományi Kar várja a hallgatókat. A térről a Boldogasszony sugárútra átsétálva a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar épületét is hamar megtaláljuk. A klinikák és az orvostanhallgatók gyakorlóhelyei is csak egy sarokra vannak innen. Továbbá az Eötvös, a Teleki és a Semmelwis kollégium is itt helyezkedik el. A klinikai részt a 8-as és 10-es trolival is megközelíthetjük.

Amennyiben nincs jegyünk vagy bérletünk, úgy semmikép se próbálkozzunk blicceléssel. A szegedi járműveken gyakran találkozhatunk ellenőrökkel. Fotó: Karnok Csaba

A 3-as és 4-es villamos a Dugonics téren is megáll, itt az Állam- és Jogtudományi Kar, a Gazdaságtudományi Kar, a Bartók Béla Zeneművészeti Kar, valamint a Fogorvostudományi Kar található. A 3-as villamossal egy megállóval tovább, a Londoni korúton megtaláljuk a Mérnöki Kart, ellenkező irányban pedig a Szent Imre Kollégiumot. Itt van még a Bölcsészettudományi Kar Zoltán utcai épülete is. Tovább villamosozva a Kálvária sugárúton pedig eljuthatunk a Márton Áron Szakkollégiumba.

A 4-es villamos a Dugonics tér után a Petőfi Sándor sugárútra fordul. Itt az első – Vitéz utcai – megállóban sok egyetemistával találkozhatunk, hiszen az egyetem egyik legnépesebb kara, a Bölcsészettudományi Kar, valamint az Egyetemi Könyvtár (TIK) bújik meg a mellette lévő szűk utcákban.

A 20-as busz a Tisza Lajos körúton és a Szentháromság utcán visz végig bennünket, megáll a vasútállomásnál, aztán pedig a Hattyas sorra megy tovább, ahol a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar épülete található.

Ennyien (és még többen) járnak biciklivel az egyetemi könyvtárba.
Fotó: Kuklis István

Elő a bringákkal!

Egy 2019-es felmérés szerint Szeged az a vidéki város, ahol a legtöbben pattannak nyeregbe. Tehát, ha már ismered a járást, érdemes beruházni egy kerékpárba, hiszen rövid idő alatt eljuthatunk A pontból B-be. Megspóroljuk a csúcsforgalommal járó dugókat és a tömött tömegközlekedési eszközökön sem kell levegőért kapkodnunk. Nem utolsósorban, nincs is attól szebb, mint egy tavasz vagy őszi napon végigkerékpározni Szeged színpompás utcáin.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában