Besüt a nap a börtön ablakán

2020.07.25. 13:35

Így néz ki a Csillag új börtönrészlege Nagyfán – Galéria

Napokon belül beköltözhetnek a rabok a Csillag börtön új részlegébe, aminek az építését most fejezték be Nagyfán. Több mint száz új helye lesz így az elítélteknek, akik légkondicionálóval és tévével felszerelt zárkákat kapnak.

Suki Zoltán

Klímás, napfényes cellát kapnak a jó magaviseletű rabok. Fotó: Frank Yvette

Alig négy hónap alatt építették fel azt az új, 110 férőhelyes, könnyűszerkezetes börtönrészleget a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai telephelyén, amelyikbe rövidesen beköltözhetnek az elítéltek.

Kopcsik Károly börtönparancsnok a Délmagyarországnak azt mondta, hogy az új szárny 48 helyiségből áll. Ebből 24-ben az elítéltek laknak majd, azaz ennyi zárkát alakítottak ki. Ezek közül tízben hárman, a többiben pedig hatan férnek el. Az épületben vizesblokkok, irodák, orvosi rendelő és oktatóterem is van.

Klíma és tévé is van

Megtudtuk azt is, hogy minden helyiség légkondicionált, nagy ablakokkal felszerelt, és televíziókészülék is van a zárkákban. A börtönparancsnok szerint „alacsony biztonsági kockázatú”, a szabályokat betartó és együttműködő rabok költözhetnek az új épületbe, akik a Dorozsmai útról és a Mars térről érkeznek.

Ezzel a bővítéssel megszűnik a zsúfoltság a Csillag börtönben, a költözés után 95 százalékos lesz a telítettség. Az elítélteket a jövő héten hétfőn kezdik átköltöztetni, és péntekig be is fejezik. Nagyfán akkortól 630 ember raboskodik majd, összesen pedig 640-en férnek el.

 

Megoldódott a munkaerőhiány is

Kopcsik Károly azt is elárulta, hogy a túlzsúfoltságon kívül a munkaerőhiánnyal kapcsolatos gond is megoldódott a Csillagban. A közelmúltban 22 új embert vettek fel, amivel teljes lett a 712-es létszám, ráadásul akkora túljelentkezés volt, hogy 40 másik ember készenlétben van. Ha valaki esetleg felmondana, közülük azonnal tudnak értesíteni valakit.

Az igazságügyi miniszter a közelmúltban beszélt arról, hogy a kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben a túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt. Varga Judit szerint a nem megfelelő börtönkörülményekre való hivatkozás, a fogvatartottak, illetve képviselőik részére fizetett milliárdos nagyságrendű kártalanítási összeg joggal sérti a társadalom igazságérzetét.

A kormány az áldozatok oldalán áll

Varga Judit hangsúlyozta: a jogszabályi környezetnek azt is tükröznie kell, hogy a magyar kormány a sértettek és az áldozatok oldalán áll. Ezért hoztak meg a bővítésen kívül egy sor olyan intézkedést, amelyek elsődlegesen a sértettek érdekeit szolgálják. Döntöttek a kártalanítási összegek kifizetésének felfüggesztéséről, törvényjavaslatot terjesztettek az Országgyűlés elé a sértettek jogainak előtérbe helyezése érdekében, hogy már lezárt ügyekben is lehetőség legyen utólagos sértetti kártérítés igénylésére.

Ezzel párhuzamosan megkezdődött az áldozatvédelmi rendszer korszerűsítése: az áldozatvédelmi központok átadása, az ott elérhető ingyenes jogi, pszichológiai, pénzügyi segítség, az éjjel-nappal hívható, ingyenes segélyhívó szám és a védett házak rendszere mind azt szolgálják, hogy biztonságosabb országban éljünk – mondta a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában