Zákányszékről üzent a természet

2020.07.30. 19:48

Ilyen krumplit még biztosan nem látott – Fotó

Arany T. János

A kombájnra hozta fel a gép ezt a különleges alakú krumplit Zákányszék közelében. La­­punkban gyakran közlünk fotót két- vagy többlábú, vagy­­is -gyökerű sárgarépáról, vagy más különleges formájú zöldségről, gyümölcsről. Ez azonban, mint például a dupla ba­­rack vagy hagyma, egyáltalán nem olyan rendkívüli, mint azt a városi ember gondolná.

Ezek ugyanis soha nem jutnak el az áruházak polcaira, selejtnek számítanak, nem kellenek a kereskedőknek, és a boltok sem szeretik. Egyszerűen szemét lesz belőle, vagy feletetik az állatokkal. Az ilyen barackot például mamabaracknak hívják, mert lekvár lesz belőle, vagy cefre.

A szív szimbóluma az egyik legtöbbet használt jelkép, amit világszerte használnak a szeretet, a szerelem vagy éppen az egészség kifejezésére. Egyáltalán nem olyan ritka a különleges formájú zöldség vagy gyümölcs, csak nem jutnak el a boltok polcaira. Fotó: Arany. T. János

De térjünk vissza a burgonyánkhoz, amely Zákányszék­ről érkezett szerkesztő­sé­­günkbe. A burgonya (So­­la­­num tuberosum), a köznyelvben krumpli, tájnyelvi nevén krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, gruja, földialma, svábtök, földitök vagy pityóka (Erdélyben) a burgonyafélék családba tartozó növény. Peru és Chile hegyvidékén őshonos, az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában