Helyi közélet

2020.07.04. 14:32

Kóbor kutyából kupagyőztes

Öt éve még gazdátlanul az utcán kóborolt, mostanra irondog-győztes kutya lett Bandita. A keverék szukát gazdája a Tappancs Tanyáról fogadta örökbe, a félős keverék szukát pedig sok türelemmel és rengeteg tanítással az egyik legkeményebb akadályverseny legjobbjává tette.

Timár Kriszta

Hódmezővásárhely – 2020.07.03. Tappancstól örökbe fogadott kutya nyert az Iron Dog versenyen. Képen: Czékmány Angelika Bandita nevű kutyájával otthonában, Kovács István u. 1/A Fotó: Karnok Csaba (KC) Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Az Irondog verseny – a szervezők megfogalmazása szerint – nem egy hétvégi kocogás a parkban, hanem pár rövid kilométer a pokolban. A résztvevőknek kutyájukat pórázon vezetve kell árkon-bokron, tűzön-vízen keresztül haladva gyalog, kúszva vagy futva különböző feladatokat végrehajtani. Sárban csúsznak, lőnek, úsznak, falat másznak, mindezt tehát természetesen csak azok tudják végigcsinálni, akiknél az állóképesség és a kitartás mellett a kutya-ember kapcsolat is tökéletes.

Az egy héttel ezelőtti, mártélyi verseny hobbi kategóriájában az abszolút győztes egy „lánycsapat” lett. A hódmezővásárhelyi Czékmány Angelika és Bandita nevű szuka kutyája még a legjobb férfi versenyzőt is lepipálta. Nem ez azonban a legkülönlegesebb bennük, hanem az, hogy Bandita menhelyről befogadott kutya.

Bandita specialitása, hogy hatalmasat tud ugrani. A kerítés számára nem jelent akadályt.
Fotó: KARNOK CSABA

– Szegedi utcakutya volt, mielőtt a Tappancs Alapítványhoz került – mesélt róla lapunknak Czékmány Angelika.

– Nekünk korábban volt kutyánk, egy évvel azután, hogy elpusztult, elhatároztuk, hogy örökbe fogadunk egyet. Az interneten láttam meg a fotóját, így esett rá a választás. Bandita akkor már ötéves volt és mindentől félt, különösen a férfiaktól. Sokáig tartott, mire elhitte, hogy itt nem bántja senki – simogatta meg a nő az állat fejét.

Bandita a nyakörvet is nehezen viselte, a földre lapulva húzta meg magát, ha rákerült, így az első időszakban a sétáltatás is nehezen ment. Egy idő után azonban, amikor a bizalom felépült közte és gazdái között, már együtt futott Angelikával, és az is kiderült róla, hogy hatalmasakat tud ugrani. A kertkapu például meg se kottyan neki, különösen, ha macskát lát. Kutyaiskolába járt, ahol szocializálódott és megtanulta a vezényszavakat, az egykor félős kutya pedig a hétvégén már a tűzön is gond nélkül átugrott.

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy együtt idáig jutottunk – mondta Czékmány Angelika, aki sikerükön felbuzdulva már a következő megmérettetést tervezi. Mint mondta, amíg Bandita bírja és élvezi, versenyezni fognak kutyájával, amelyen azt látja, sokkal hálásabb, mint bármilyen más eb, mely az első pillanattól kezdve szerető családban nevelkedik.

Címkék#kutya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában