Várhatóan meghozzák a döntést

2020.07.29. 18:45

Ma végre jogerős ítélet születhet a Szeviép-ügyben

A hónap elején kellett volna döntést hoznia a Pécsi Ítélőtábla tanácsának a Szeviép-ügyben, ez azonban az egyik vádlott halála miatt elmaradt. A perbeszédek már elhangzottak, és az utolsó szó jogán is beszéltek a vádlottak, így július 30-án várhatóan meghozzák a hosszú évek óta várt döntést.

Suki Zoltán

Az ítélethirdetést július 8-ról július 30-a tolták.

Forrás: DM

Az ügyész az elsőfokú ítéletben meghozott börtönbüntetés kiszabását kérte a Szeviép-ügy harmadfokú tárgyalásán, az ügyvédek pedig védenceik felmentését indítványozták a Pécsi Ítélőtáblán hónap elején. Ítéletet azonban akkor sem hoztak, mert az ítélőtáblát hivatalosan senki sem értesítette arról, hogy néhány nappal korábban meghalt az egyik vádlott.

Az ítélethirdetést július 8-ról július 30-a halasztották.
Fotó: DM

Emlékezetes, hogy az elsőfokon eljáró Szegedi Járásbíróság még úgy döntött, hogy a vádlottaknak börtönbe kell vonulniuk jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntett miatt. Az elsőrendű vádlottat öt év két hónap fogház, a másodrendű vádlottat hat év börtön, a harmadrendű vádlottat pedig öt év két hónap börtönbüntetésre ítélték.

A Szegedi Törvényszék viszont ezután másodfokon nem bűncselekmény, hanem bizonyíték hiányában mentette fel őket. Az ügy ezután került a Pécsi Ítélőtáblára. A tárgyaláson a vádlottak ügyvédei védenceik ártatlanságát hangsúlyozták, és felmentésüket kérték.

Ezután akár jogerős ítéletet is hozhatott volna a Pécsi Ítélőtábla, azonban a Szeviép-ügy elsőrendű vádlottja röviddel a tárgyalás előtt elhunyt. Erről azonban hivatalosan senki sem értesítette az ítélőtáblát, így az ítélethozatalt július 30-ra halasztották.

A három férfi volt a vezetője a milliárdos forgalmat lebonyolító gazdasági társaságnak, a Szeviép Zrt.-nek. A cég 2009 elejére került nehéz helyzetbe, és április 18-án fizetésképtelenné vált, júniusban pedig csődeljárás indult ellene. A hitelezők kö­­zött nem jött létre csődegyezség, ezért a bí­róság 2010 augusztusában elrendelte a társaság felszámolását.

Körülbelül ötszáz hitelező nyújtotta be az igényét, összesen hatmilliárd forint feletti összegre, és csődbűncselekmény gyanújával nyomozás indult. Végül 2015-ben vádat emeltek három cégvezető ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában