Helyi közélet

2020.07.13. 14:20

Ö-zős történetek

Kovács Erika

Szeretnék, ha az „ízös beszéd” fennmaradna.

Forrás: FORTEPAN

Újabb könyvet adott ki a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület. Az Ízös szavak – Őzős történetök című kötetet ősszel, az Ünnepi Könyvhéten mutatják be.

– Az Ízös szavak – Őzős történetök című kötet a 2016-ban kiadott Írások vásárhelyi nyelvön című könyvünk javított, átdolgozott, kiegészített kiadása. Lassan már 10. alkalommal hirdettük meg a „Mutassuk mög, mennyire tudunk még ö-zni!” című pályázatunkat, amelyre szerencsére minden évben szépszámú munka érkezik. Rendkívül örülünk a hanganyagoknak is. Az első könyvünk után három CD-nk is megjelent. Így még jobban megőrizhetjük az utókornak a beszélt ö-ző nyelvet – mondta Fülöpné Rákos Éva, a Wass Al­bert Irodalompártoló Egyesület elnökhelyettese.

Szeretnék, ha az „ízös beszéd” fennmaradna.
Fotó: FORTEPAN

Az egyesület szorgalmazására az ö-ző nyelvjárás az elmúlt években bekerült a városi és a megyei értéktárba is. A nyelvjárás megőrzése, ápolása folyamatos munkát igényel.

– A legutóbbi pályázatra ér­keztek versek, voltak, akik történeteket meséltek el. Ezeket az írásműveket szeretnénk megőrizni az utókornak. Negyvenkét szerző szerepel a könyvben, vannak, akik több munkával is. A könyv 344 oldalon jelent meg, három részből áll. Az el­­sőben nyelvészeti dolgozatok szerepelnek, a második részben régiektől vettünk ö-zős írásokat. A harmadik részben pedig az ö-zős pályázatainkra beérkezett, s eddig még kötetben meg nem jelent művek sorakoznak – tudtuk meg Fülöpné Rákos Évától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában