2020.07.15. 08:00
Mától többfajta húsról lehet tudni, honnan származik
Január közepe óta fel kell tüntetni a sertéshús árusításánál annak származási helyét. Az erről szóló kormányrendelet most azzal egészült ki, hogy a szabályozás július 15-től, azaz mától ugyanúgy érvényes a baromfi-, juh- és kecskehúsra is.

20200115 Szeged Kötelező zászlóval megjelölni a sertéshús származási helyét. Képen: Mars Tér, Temesvári húsbolt Fotó: Török János (TJ) Délmagyarország (DM)
Fotó: Török János
Az év elején az új szabályozás kapcsán kollégánk térképezte fel a szegedi húspiacot. Akkor nem igazán találtak külföldről származó húsokat, de felkészült üzletet, ahol német zászlóval készültek az importhús megjelölésére, már igen.
A Mars téri piac Irén csarnokában a TSZ Húsbolt üzletvezetőjének, Tempó Lászlónak az elmondása szerint a rendeletről levélben értesítették őket, amelyben leírták, mi a teendőjük. Ám megjegyezte, hogy a származási ország megállapítása nem mindig egyszerű, hiszen nevelhetik nálunk azt az állatot, amit külföldön vágnak le. A rendelet erre is kitér, mert aszerint az állat származási helyét, és ha eltérő, a vágási helyét egyaránt fel kell tüntetni a húsokon.
– Sertésben Magyarország erős, marhában, bárányban viszont a külföldi termékek általában jobb minőségűek – tudtuk meg Lászlótól, aki elmondta azt is, náluk leginkább a marhatermékek származnak Ausztriából.
Pár üzlettel arrébb, a Tanyasi Húsboltban csak magyar húsokat lehetett vásárolni. Szerintük a külföldi termékek olcsóbbak, a magyar termékek pedig minőségiek. A nyári jó időhöz kötik, hogy melyik húsféle a kelendő, mert szerintük a grillezések miatt most többen visznek tarját, de a lapocka és a comb folyamatosan, sokak által keresett termék.
Januárban egy üzletben elhangzott, hogy a rendelet azon része, amely a zászlóval való jelölésre vonatkozik, csak a 200 négyzetméternél nagyobb üzletekre érvényes. Az eladók úgy tudják, hogy a mostani kiegészítés is hasonlóan rendelkezik, tehát nem lesznek felzászlózva a kisebb boltokban a termékek.