Helyi közélet

2020.07.08. 19:25

Negyedszázada fészkelnek füsti fecskék a bejárat fölött

Nem volt nehéz dolga kollégánknak a madárfotózással, szülei házának teraszán, kávézás köz­ben kapta le a füsti fecskét.

Farkas Judit

Csőrében fészekalapanyaggal az embereket figyelte ez a füsti fecske egy sándorfalvi ház teraszán.

Fotó: Török János

A fejük fölött ült egy méterrel a vezetéken, és figyelte az embereket, csőrében fészekalapanyag­gal. Egy új fészek elkészítésén ügyködött a párjával – de a ház­­nál már több mint negyedszázada „üzemel” ugyanott egy fecskefészek

Folyamatosan la­kott, ide mindig visszajönnek a fecskék, sok generáció fészkelt már a sándorfalvi családi háznál. Pedig nem a legnyugodtabb helyre építkeztek, a bejárati aj­­tó fölött 50-60 centivel rakták össze a múlt ködébe vesző fecskeősök a fészket, amit évről évre javítgatnak. Idén már kirepült egy csapat. Az új pár a régiek otthonától két méterre találta meg a helyét.

Csőrében fészekalapanyaggal az embereket figyelte ez a füsti fecske egy sándorfalvi ház teraszán. Fotó: Török János

Nem ritka egyébként, hogy egy második fészekaljat is felnevelnek a füsti fecskék. Egy fecske becslések szerint egy ki­­ló rovart megeszik költési időszakban, szóval mindenki jól jár, ha segítünk nekik, és fenntartunk egy olyan kertrészt, ahol a szárazságban találnak sarat az építéshez. A fecskehiány miatt ugyanis több tonna károkozó maradhat a nyakunkon – tegye fel a kezét, aki szereti a szúnyogokat!

Füsti fecskéből 90-100 ezer pár költhet nálunk, folyamatosan csökken az állomány: védett madár, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Fészkét le­verni tilos, költési időszakban nem is engedélyeztethető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában