A fővárosban már csökkentek az albérletárak

2020.07.10. 09:47

Sok a kérdőjel a piacon

Izgalmas időszak következik az ingatlanpiacon, de a korábbi hónapok sem voltak kevésbé feszültek. Az egyetemi ponthatárokat július 23-án hirdetik ki, a nagy albérletkereső játék pedig majd csak utána indul.

Munkatársunktól

Szeged, 20200708. Így változnak az ingatlan árak. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország Képen: Göröncséri Hajnalka ingatlanközvetítõ egy kiadó lakást mutat.

Fotó: Frank Yvette

Betett a koronavírus-járvány az ingatlanpiacnak. Az ingatlan.com adatai szerint a világszerte elrendelt kijárási korlátozások miatt otthon maradtak a turisták, a fővárosi albérletpiacon pedig szabadesésbe kezdtek az árak. Mivel a kormány a rövid távú, néhány napra vagy hétre szóló lakáskiadás szabályait szigorítaná, további árcsökkenés várható.

Nem a főbérlők diktálnak

Budapesten több kerületben is jelentős áresést tapasztalt az ingatlanközvetítő oldal. A szakemberek még nem látják az alagút végét. Nem tudnak pontos előrejelzést adni. Az albérletárakat sok minden mozgatja. Ha megérkezik a koronavírus második hulláma, vagy ha az egyetemek távoktatást vezetnek be, akkor folytatódhat az árcsökkenés.

Persze attól is sok minden függ, hogy mit lépnek a felsőoktatási intézmények. Ha biztonsági okokból csökkentik a kollégiumi férőhelyek számát, akkor egyetemi hallgatók jelenhetnek meg nagy számban az albérletpiacon.

Göröncséri Hajnalka szerint átalakulóban van az albérletpiac.
Fotó: Frank Yvette

Nem jött el a Kánaán

Göröncséri Hajnalka szegedi ingatlanközvetítő szerint mindenki arra számított, hogy a lakáskeresőknek most jön el a kánaán, ám ez mégsem így alakult.

– Aki megszorult, olyan ingatlant adott el, amelyre nem volt szüksége, nyaralót vagy egy másik lakást. Hozzátenném, hogy a túlárazott panelek ára viszont realizálódott – mondta lapunknak a szakember.

Szerinte az eladó ingatlanok piaca pang, az albérleteké pedig átalakult. Az idegenforgalom visszaesése miatt a korábban interneten rövid távra, turistáknak kínált lakásokat most hosszú távra próbálják kiadni a tulajdonosok. Emiatt gazdagabb lett a kínálat, miközben az egyetemi hallgatók hazamentek. A középkategóriás lakásokra azonban még mindig lehet bérlőt találni a városban.

A középkategóriás lakásokra lehet a legkönnyebben bérlőt találni.
Fotó: Frank Yvette

Végül a nők döntenek

Szegeden a nyáron van a lakásdömping, de a piaci kereslet-kínálat erősen hullámzik.

Göröncséri Hajnalka egy kiadó, bútorozatlan, nappali plusz kétszobás lakást mutatott nekünk Újszegeden. A belvároshoz közel, mégis nyugodt környéken található. Ez az ingatlan olyan pároknak ideális, akik éppen építkeznek, és átmeneti otthon keresnek. Az ingatlanos hozzátette: szinte minden lakástípusra van kereslet. A tanyától a panelig, a garzontól a belvárosi luxusotthonig mindenre van érdeklődő.

Lakástulajdonosként azt érdemes figyelni, hogy az albérletkereső miként kommunikál, és mennyire leinformálható, illetve hogy mit tekint meg a lakásban. Ahogyan az ingatlanos fogalmazott, ha egy nő nem nézi meg a mosdót, az már gyanús. Érdemes rákérdezni, hogy az előző albérletből miért jöttek el. Ha egy párnak mutatja be az ingatlant, Göröncséri Hajnalka mindig a nőre koncentrál, mert a végső döntést ők hozzák meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában